Europeisk sentralbank kutter ikke renten

Eurosymbolet utenfor den europeiske sentralbankens kontorer i Frankfurt. Foto: Scanpix/AFP.
Eurosymbolet utenfor den europeiske sentralbankens kontorer i Frankfurt. Foto: Scanpix/AFP.

<pDen europeiske sentralbanken (ECB) holder styrerenten uendret på 4,25 prosent.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankfurt (NTB-DPA-AFP): Banken gir ikke etter for krav om å kutte renten for å motvirke finanskrisen og sette ny fart i økonomiene i EU-området.

ECB sa torsdag nei til slike krav blant annet fra den franske regjeringen og fra det store tyske fagforbundet ver.di. En lavere rente ville gjort det billigere for forretningsbankene å låne penger fra sentralbanken.

I en kunngjøring før ECBs rentemøte torsdag krevde ver.di, som representerer rundt 2,2 millioner tyske arbeidstakere, et «tydelig» kutt i renten. ECB-sjef Jean-Claude Trichet har imidlertid prioritert kampen mot inflasjon framfor reduksjoner i rentenivået.

– ECB er fortsatt bekymret over den stadig raskere lønnsveksten. Derfor vokter banken seg vel for å kutte renten på det som kan vise seg å være et for tidlig tidspunkt, sa analytikeren Gilles Moec til nyhetsbyrået AFP torsdag.

Fagbevegelsen i landene som har innført euroen, er ikke overbevist om behovet for moderasjon. Det tyske metallarbeiderforbundet IG Metall, som med sine over 2,3 millioner medlemmer er verdens største, krevde torsdag en lønnsøkning på 8 prosent.

Personvernpolicy