Nå kan rentekuttet komme

<p class="hidden"> <img src="file:///C:/DOCUME%7E1/ERIK%7E1.ROL/LOKALE%7E1/Temp/moz-screenshot.jpg" border="0">Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, mener den økte arbeidsledigheten er nok en grunn for at renta nå må ned. Foto: Scanpix</p>
 Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, mener den økte arbeidsledigheten er nok en grunn for at renta nå må ned. Foto: Scanpix

<pDagens hopp i arbeidsledigheten er nok et argument for rentekutt, mener økonomene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Arbeidsledigheten i Norge vokser til 1,7 prosent i september viser ferske tall fra Nav. På forhånd var det vente en ledighet på 1,6 prosent i følge estimater hentet inn av Bloomberg.

Les også: Arbeidsledigheten øker

Den bratte økningen kom overraskende på en rekke analytikere.

- Vi hadde ventet at ting skulle mykne opp, men ikke så fort som dette. Her har tydelig hastigheten som ting skjer med begynt å aksellerere, sier sjeføkonom Knut Anton Mork.

Les også:

- Hva betyr disse ledighetstallene for Norges Bank og rentenivået?

- Dette kommer som et tillegg på listen over argumenter for rentenedsettelse, sier Mork.

Ettersom veksten i ledigheten kommer fortere enn Handelsbanken hadde forventet, er Mork og hans kolleger i gang med å gå gjennom sine egne prognoser for rente og arbeidledighet nå.

Kraftig økning

Også makroøkonom Bjørn-Erik Orskaug mener tallene var overraskende.

- Bruttoledigheten øker langt mer enn vi hadde ventet, og også mer enn konsensus hadde lagt til grunn. Hittil i år har variasjonen i ledigheten vært små fra måned til måned, men denne gangen fikk vi en ganske kraftig økning, sier han til DN.no.

- Det taler for at vi er ganske godt på vei inn i et omslag i arbeidsmarkedet. Vi tror den justerte ledigheten vil stige også fremover, legger han til.

DnB Nor Markets venter at AKU-ledigheten vil ligge på rundt 2,5 prosent fremover, og at den vil stige til rundt fire prosent de neste to til tre årene. Prognosen legger til grunn av veksten i fastlands-Norge halveres i år, og halveres ytterligere neste år.

Les også:

- Men det er risiko på oppsiden for ledigheten, sier han.

Kan kutte før jul

- Hva gjør Norges Bank nå?

- Sentralbanken har tatt høyde for at det skulle bli kjøligere i arbeidsmarkedet. Det som teller for Norges Bank nå er mer det som skjer med markeds- og utlånsrentene, det er det vi legger vekt på, sier han.

DnB Nors foreløpige prognose er på et rentekutt i første kvartal 2009. Han utelukker imidlertid ikke at det kan kommet et kutt før den tid.

- Vi tror at styringsrenten vil komme ned relativt snart. Sannsynligheten for kutt allerede i desember har økt, sier han.

Norges Banks styringsrente ligger på 5,75 prosent etter at hovedstyret i banken valgte å ikke røre renten ved sist møte. Neste rentemøte er 29. oktober.

Finansuroen har gjort at pengemarkedsrenten og interbankrenten ligger langt over Norges Banks styringsrente, noe som presser bankenes utlånsrente opp. Mork poengterer derfor at Norges Bank først må implentere den renten de har.


Les mer om Privatøkonomi på Startsiden

Personvernpolicy