Kollaps i rentemarkedet

Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Scanpix
 Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p-Norges Bank har mistet kontrollen, sier analysesjef. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rentene steg til nye høyder i det norske pengemarkedet igår. Den viktige tremånedersrenten steg til 7,9 prosent, det høyeste på nesten ti år, skriver Dagens Næringsliv.

Les også:

Mest steg imidlertid månedsrenten, som var opp 1,4 prosentpoeng til 9,13 prosent. Pengmarkedsrentene reflekterer rentenivået som bankene er villige til å låne penger seg imellom.

"Krise"

- Markedsplassen er tom. Kjøperne og selgerne møtes ikke, sier porteføljeforvalter Torgeir Høien i obligasjonsfondet Skagen Tellus.


Renten ligger nå langt over den såkalte styringsrenten til Norges Bank som er 5,75 prosent.


- Vi har aldri sett noe lignende. Det er krise i pengemarkedet. Sentralbanken har både økt mengden av dollar i systemet og vært villig til å låne ut penger over lengre tid. Men det hjelper ikke, sier sjefstrateg Jens Petter Olsen i Fokus Bank Markets til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"Bør løfte alle steiner"

Nå krever flere eksperter handling fra Norges Bank.


- Norges Bank har mistet kontrollen over pengemarkedet. Sentralbanken bør løfte alle steiner, for å se hva som kan få pengemarkedet til å fungere normalt igjen, sier analysesjef Lars-Erik Aas i Nordea Markets til DN.


Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er også bekymret over de høye pengemarkedsrentene.


- Norges Bank må gjøre mer for å få kontroll over pengemarkedsrenten. Sentralbanken kan være mer aggressiv. Det trengs nye prinsipper, slik sentralbanker i hele verden har gjort. Norges Bank må være beredt til å bruke de midlene som er tilgjengelige, sier Andreassen til avisen.