Meny

Kollaps i rentemarkedet

 Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Norges Bank har mistet kontrollen, sier analysesjef.

Rentene steg til nye høyder i det norske pengemarkedet igår. Den viktige tremånedersrenten steg til 7,9 prosent, det høyeste på nesten ti år, skriver Dagens Næringsliv.

Les også:

Mest steg imidlertid månedsrenten, som var opp 1,4 prosentpoeng til 9,13 prosent. Pengmarkedsrentene reflekterer rentenivået som bankene er villige til å låne penger seg imellom.

"Krise"

- Markedsplassen er tom. Kjøperne og selgerne møtes ikke, sier porteføljeforvalter Torgeir Høien i obligasjonsfondet Skagen Tellus.


Renten ligger nå langt over den såkalte styringsrenten til Norges Bank som er 5,75 prosent.


- Vi har aldri sett noe lignende. Det er krise i pengemarkedet. Sentralbanken har både økt mengden av dollar i systemet og vært villig til å låne ut penger over lengre tid. Men det hjelper ikke, sier sjefstrateg Jens Petter Olsen i Fokus Bank Markets til DN.

"Bør løfte alle steiner"

Nå krever flere eksperter handling fra Norges Bank.


- Norges Bank har mistet kontrollen over pengemarkedet. Sentralbanken bør løfte alle steiner, for å se hva som kan få pengemarkedet til å fungere normalt igjen, sier analysesjef Lars-Erik Aas i Nordea Markets til DN.


Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er også bekymret over de høye pengemarkedsrentene.


- Norges Bank må gjøre mer for å få kontroll over pengemarkedsrenten. Sentralbanken kan være mer aggressiv. Det trengs nye prinsipper, slik sentralbanker i hele verden har gjort. Norges Bank må være beredt til å bruke de midlene som er tilgjengelige, sier Andreassen til avisen.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus