Meny

Boligprisene der du bor

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle piler peker ned, men hvor ser det lysest ut?

(DinSide.no): Som forventet falt boligprisene i september. Ferske tall fra Norges Eiendoms-meglerforbund (NEF) og Eiendoms-meglerforetakenes Forening (EFF) viser at gjennomsnittsprisen falt med 1,7 prosent fra august til september i år.

Korrigert for sesongvariasjoner blir fallet denne måneden nesten halvert: 0,8 prosent.

Boligprisene er rundt 4,5 prosent lavere enn samme måned i fjor, mens gjennomsnittsprisen hittil i år er drøyt 1 prosent under fjorårets snittpris.

Sjekk med DinSides kalkulator: Hvor mye er boligen din verdt?

Overraskende i oljebyen

Oljebyen Stavanger har gått mot trenden i hele år, men i september falt prisene for første gang på flere år, med to prosent. Ordin Fikstvedt, fagansvarlig i Notar Hinna, gir mediene en stor del av skylden.

- Du som ringer fra media, må jo ta en del av skylden her, sier Fikstvedt til DinSide. - Substansen i markedet har ikke endret seg så veldig mye. Arbeidsmarkedet i Rogaland er bra, oljeprisen er fortsatt høy, det er mange på visning... men vi merker at kjøperne er mer avventende enn før.

Det er ikke bare skriverier og den blodige dekningen av boligprisene som får skylden, også den mye omtalte finanskrisen har nok bidratt til prisfallet, tror Fikstvedt. - Dette gjør at omsetningstiden blir lenger, og at prisene får en dupp.

Ikke en korreksjon en gang...

Fikstvedt peker på at Stavanger lenge har vært kjerringa mot strømmen, og at prisene har steget mye mer her enn i resten av landet de siste tre årene.

- Det har vært gode tider. Vi har nok levd litt en egen boble. Men en nedgang på et par prosent etter en oppgang på nesten 50 prosent (30 prosent fra 2006, red. anm) de siste tre årene. Det er jo ikke en korreksjon en gang, sier han.

Og en korreksjon er ventet. - Det er naturlig at boligprisene får en utflatning, eller en liten dupp, etter at de har steget både mye og lenge.

Faller minst i Agder Når det gjelder prisutviklingen den siste måneden har den vært ganske jevn over hele landet.


Landet rundt

Sammenligner vi priser i alle landets fylker i september i med august, har gjennomsnittlig kvadratmeterpris falt med to prosent i alle fylker bortsett fra i de to agderfylkene. Her har prisene kun falt med en prosent den siste måneden.

- Dette har vært trenden de siste månedene. Vi har hatt en lavere prisreduksjon på Sørlandet enn i landet generelt, sier Dag Thomassen, direktør for marked og kommunikasjon i ABCenter til DinSide.no.

Grunnen til dette tror Thomassen er en kombinasjon av to faktorer: Befolkingstilvekst og et godt arbeidsmarked. - Det er mye arbeidsplasser på Sørlandet. Dette gjelder både Agder og Rogaland.

Thomassen ser for seg at agderfylkene vil følge prisutviklingen til resten av landet fremover.

- Vi forventer fortsatt noe nedgang i priser frem mot nyttår, så forventer vi at renten snur, og at det vil føre til en oppgang i boligprisene.

Prisutvikling i september

Prisutvikling det siste året

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus