Stemmer om ny redningsplan

ANSVARLIG: 25 prosent av befolkningen i USA mener George W. Bush er ansvarlig for finanskrisen i USA. Foto: Scanpix.
ANSVARLIG: 25 prosent av befolkningen i USA mener George W. Bush er ansvarlig for finanskrisen i USA. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSenatet vil onsdag stemme over en revidert krisepakke for den amerikanske finanssektoren. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressledere har jobbet på spreng for å få til et snarlig vedtak av planen.

Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, fikk enstemmig støtte fra kammerets medlemmer til å gjennomføre den viktige avstemningen onsdag kveld.

Tiltaksplanen på 4.000 milliarder kroner er satt sammen av Bush-administrasjonen for å redde vaklende amerikanske finansinstitusjoner, men har fått motbør både blant politikere og velgere.

Representantenes hus forkastet krisepakken mandag. Senatet skal stemme over en revidert plan der taket på bankinnskudd som omfattes av bankenes statlige sikringsfond (FDIC), økes fra 100.000 dollar til 250.000 dollar. Håpet er at dette skal gjøre planen mer populær, samt øke tilliten til de skadeskutte bankene.

Samtidig er en pakke med skattelettelser innarbeidet i forslaget, noe som kan skape ytterligere motstand i Representantenes hus, som har avvist disse lettelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Panikk

Mandagens nei i Representantenes hus skapte full panikk på børsene. Tirsdag tok imidlertid det amerikanske aksjemarkedet seg opp igjen, noe som tolkes som et tegn på at investorene har tro på at Kongressen kommer til å vedta en tiltaksplan.

Flere kongressledere mener enhver tvil om behovet for en redningspakke er ettertrykkelig fjernet etter mandagens historiske børsfall. Demokratiske og republikanske ledere i Kongressen har jobbet på spreng siden mandagens nei var et faktum, for å bli enige om en ny redningspakke til avstemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Barack Obama og John McCain skal delta i avstemningen i Senatet. Begge presidentkandidatene har gitt sin støtte til en statlig redningsplan.

Mindre motstand

Det er ventet at pakken vil møte mindre motstand i Senatet enn i Representantenes hus ettersom kun en tredel av senatorene er på valg 4. november. Dermed kan det være færre som kvier seg for å vedta et upopulært tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Senatet vedtar pakken, legger det stort press på Representantenes hus når medlemmene her møtes igjen torsdag.

– Demokratiske og republikanske senatorer mener det er svært viktig at vi arbeider raskt med dette viktige lovforslaget for å gjenopprette tilliten til finanssystemet vårt og styrke økonomien, sier Harry Reid.

– Vi har jobbet på tvers av partigrensene for å få til dette. Jeg håper Senatet vil vedta administrasjonens lovforslag med de forbedringene vi har gjort, og at Representantenes hus vil følge opp.

– Positivt resultat

Lederen i Senatets bankkomité, Chris Dodd, sier han ser for seg «et positivt resultat» i løpet av de neste dagene.

– Jeg vet at noen av dem som stemte i går, angrer med tanke på situasjonen de har satt oss i, sa han tirsdag.

Ni av ti amerikanere sier de tror Representantenes hus’ nei til krisepakken vil forverre finanskrisen, går det fram av en spørreundersøkelse utført for Washington Post og ABC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

44 prosent mener Republikanerne er skyld i at planen ikke ble vedtatt, mens 21 prosent mener det er Demokratenes feil. President George W. Bush får ansvaret for finanskrisen av 25 prosent av de spurte, mens 18 prosent mener den skyldes de finansielle institusjonene selv. (©NTB)


Les flere nyheter fra Nord-Amerika på Startsiden.