- Blir verre enn fryktet

ALVORLIG: SSB-direktør frykter kraftigere økning i arbeidsledigheten. Foto: Scanpix.
ALVORLIG: SSB-direktør frykter kraftigere økning i arbeidsledigheten. Foto: Scanpix.

<pForskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) er redd for at nedgangskonjunkturen i Norge blir verre enn fryktet. Nedturen er raskere, hardere og rammer flere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er alvorlig bekymret for høyere ledighet i Norge. Vi har vært forberedt på lavere sysselsetting, men det er ikke tvil om at ledigheten blir større enn vi så for oss, på grunn av finanskrisen i USA, sier Cappelen til Dagsavisen.

Han sammenligner dagens situasjon med å komme ut av badstua og hoppe rett i snøen.

– Vi går fra en overopphetet økonomi til en rask nedkjøling. Risikoen for et kraftig tilbakeslag er mye høyere enn før. Det er innenfor bygg- og anleggsbransjen og varehandel at faren for arbeidsledighet er mest presserende, ifølge direktøren.

Cappelen mener det nå er mer sannsynlig at vi får en kraftig nedgangskonjunktur også her til lands, og at det blir gradvis verre det kommende halvåret.

– Det blir en nedgang som vil ramme bredt og over store deler av norsk økonomi. Alle blir berørt i større eller mindre grad. Høyere renter gir lavere innenlandsk etterspørsel, og svakere vekst ute rammer eksportnæringene, sier Cappelen.

– Det hersker en ekstraordinær usikkerhet i hvor kraftig tilbakeslaget for norsk økonomi blir. Regjeringen har tid til å legge om politikken i løpet av vinteren hvis det skulle bli nødvendig, sier Cappelen og legger til:

– Situasjonen er høyst uvanlig, og man bør bekymre seg når Oslo Børs faller slik den gjør. (©NTB)


Mer om Privatøkonomi , Lån og Renter , Børs og Verdipapir finner du på Startsiden

Personvernpolicy