Budrundene er borte

<p class="hidden">Skal du kjøpe hytte kan du gjøre gode kjøp fremover. Foto: Berit Keilen / Scanpix.</p>
Skal du kjøpe hytte kan du gjøre gode kjøp fremover. Foto: Berit Keilen / Scanpix.

<pBudrundene er borte og hytteutvalget i fjellheimen er større enn noen gang. – Nå kan du gjøre gode kjøp, sier meglere og analytikere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man vil nevne høsten 2008 som den gangen man burde ha kjøpt, ikke sittet og ventet på at markedet skulle ta seg opp igjen, sier eiendomsmegler Øystein Embretsen i Fjellmegleren til DN.no.

Tilbudet er nå større enn etterspørselen på en del objekter. Dette vil føre til justering av pris der hvor man ikke har buffer i et godt og stabilt utleiemarked, mener hemsedalsmegleren.

Les også: - Nå blir det full stopp

- Slutt på hete budrunder

- Eiendommene som selges nå for tiden går til rundt prisantydning. Takster og prisvurderinger har tatt hensyn til et tregere marked, og er ikke justert nevneverdig opp det siste året. Det er slutt på de hete budrundene, man kan finne drømmeeiendommen og få kjøpt den uten konkurranse. Det er slik man får gjort de gode kjøpene, mener Embretsen.

Oppsummert sier han salget har gått tregere, men til litt høyere priser enn ifjor.

- Generelt vil nok hele det norske markedet flate ut på grunn av et stort tilbud. Men vi mener at markedet for fritidseiendom vil utvikle seg sterkere på destinasjoner med stor attraksjonskraft, og at man muligens vil se en nedgang på mindre steder, sier Embretsen.

- Usikker på prisene

- Hyttemarkedet er helt klart i endring, sier partner Bjørn-Erik Øye i analysebyrået Prognosesenteret.

Noe uventet for mange stiger igangsetting og priser i forhold til rekordåret 2007.

Les mer om det her: - Det kan ikke stemme

- Vi mener det i stor grad skyldes at ordrereserver og ordreporteføljer på bestilte hytter ifjor, fortsatt vises i statistikken. Så vi venter at det gir seg utslag i tallene for annet halvår, hvor vi får en markert nedgang på igangsetting av hytter. Prisene er vi veldig usikre på, fordi vi får lavere volum og kanskje høyere kvalitet, men det er ikke sannsynlig at vi får se 14 prosents vekst som vi har sett hittil, sier Øye.

Han påpeker at hytte ikke er noe man må ha.

- I en urolig verden, med fortsatt renteuro og finanskrise, vil det føre til at folk vil utsette planene i enda større grad enn på boligmarkedet, sier Øye.

- Betydelig dårligere

- Så langt er jo 2008 et dårligere år enn 2007 var. Dels betydelig dårligere også. Vi merker det jo for all del. 2008 er kanskje mer et normalår, mens 2007 var et fantastisk år, sier eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo.

Når det blir litt urolige tider, blir folk mer forsiktig. Før tittet de gjerne bare én gang før de kjøpte. Nå titter de kanskje fire ganger. I tillegg spør de mer og forhandler mer.

Geilo topper listen over landets mest eksklusive destinasjoner, dermed er en god del av hyttene i det øvre prissegmentet, som ikke er så rentesensitivt:

Her er Norges heteste hyttested

Selger unna Geilo-luksus

- De som har lyst til å gå på ski, lar ikke utviklingen på børsen akkurat den dagen bestemme om de skal på skitur eller ikke. Skjønt en del vil nok sikkert vente litt når de ser at verdipapirporteføljen synker i verdi, hvis de hadde tenkt å realisere gevinst for å kjøpe hytte, sier Haatuft.

Han mener prisene har flatet ut, til dels falt noe.

- I år priser vi mer nøkternt enn ifjor. Vi prøver å overbevise selgerne om realistisk prising. Hvilken pris er mulig å oppnå i dagens marked? Vi også har nok blitt mer edru der det siste året, sier Haatuft.

Folk bruker litt lenger tid på å bestemme seg nå. Jeg antar at en hytte ligger i snitt drøye to måneder. Da det var som mest hektisk, var omsetningstiden helt nede i 14 dager til en måned. Men da var det også litt færre objekter i markedet.

- Prisfall i år og neste år

- Prisene på fritidsboliger skal ned i år og mest sannsynlig neste år. Hvor mye, er vanskelig å si, men jeg vil tro at prisene faller mest på nye prosjekter som ble solgt til makspriser i 2007, uttalte daglig leder Hans Petter Skogstad i analysebyrået Makrosikt på et nettmøte på DN.no denne uken.

- Hvis økonomi skal styre, så er jeg sikker på at kjøp av hytte ikke er noen god investering nå. Hvis du skal nyte hyttelivet og har hatt lyst på en hytte lenge, men ikke hatt råd, kan tiden være inne i løpet av det kommende året. Gjør deg opp en mening om hva du har råd til. Bruk finn.no og sett opp søk. Kanskje dukker din drøm opp uten at du har konkurranse. Da kan du kanskje få drømmen til den prisen du kunne tenke deg, svarer Skogstad.

Hvordan utvikler hytteprisene seg? Diskuter saken!

Personvernpolicy