- Usunn satsing i 2.divisjon

<p class="hidden"> Illustrasjonsfoto: Scanpix.</p>
 Illustrasjonsfoto: Scanpix.

<p- For mange 2.divisjonsklubber bruker for mange penger på spillere som er på hell. Bruk pengene på unge spillere i stedet, oppfordrer Kolbjørn Pettersen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pettersen er leder i DF-02 - interesseorganisasjonen for 2.divisjonsklubber. Han er dessuten sportslig leder i Tromsø-klubben IF Skarp, som spiller i 2.divisjonen.

Pettersen reagerer skarpt på uttalelsene fra Mo-trener Charles Berstad, om at høye lønnskrav tvinger 2.divisjonsklubbene til å hente spillere fra utlandet.

- Jeg er enig i at de problemene han skisserer er latente. Men jeg synes problemstillingen blir for lettvint. Det han skisserer er med på å snu utviklingen i 2.divisjon i feil retning, mener Pettersen,.

Utviklingsarena

Han mener at 2.divisjon skal være en klar utviklingsarena for unge spillere. Og dem kan eller bør man lete etter i den hjemlige 3.divisjon. Ikke i utlandet.

- Å gå til Polen, for eksempel, på jakt etter spillere, er ødeleggende for utviklingen av fotballen på dette nivået, sier Pettersen.


Ifølge Pettersen er det ikke bare i Mo og Lofoten at dette er et problem. Det gjelder flere klubber.

- Jeg så nylig en kamp med Mo, og ble slått av hvor få det var som snakket norsk. Det er skremmende at 2.divisjon utvannes og ødelegges av kortsiktig tenkning, sier han.

- Absurd

Pettersen synes det er absurd å snakke om lønninger på over 400.000 i året for 2.divisjonsspillere.

- Det er ikke akseptabelt. Slik er det knapt nok i Adeccoligaen. Det vil si, enkelte nummer en-klubber i større byer og 2.lagene til Tippeligaklubbene kan tillate seg å tenke slik, sier han.

Pettersen har ikke det eksakte antallet, men han antar at 50 prosent, kanskje opp mot 60 prosent av spillerne i 2.divisjon, har kontrakt, og dermed også lønn. Og noen av disse lønningene er kunstig høye, mener han.

- Jeg mener mener at for mange klubber bruker for mye penger på spillere som er på hell. I stedet burde de bruke pengene på utvikling av unge spillere. Det gir kanskje ikke umiddelbare resultater, men på sikt mener jeg det kan lønne seg.

Store forskjeller

Pettersen medgir at at det er store forskjeller i kontraktene som spillerne har, og trekker fram Randaberg som et eksempel. Her skal enkeltspillere hatt så gode betingelser at de valgte å si nei til spill i Viking.

Pettersen mener at mye av det som skjer med spillerkjøp og spillerlønninger i 2.divisjon er fundert på en økonomi som ikke er der.

- Så mitt råd er: sats fra bunnen, jakt på nye spillere på lokalt nivå.

- Selv kommer jeg fra 2.divisjonsklubben Skarp. Der er det ingen spillere som får noen form for godtgjørelse.


- Hvordan er en gjennomsnitts 2.divisjonsspiller i dag?

- Han har fotball som heltids, eller deltidsjobb, eller studerer ved siden av. Jeg vil tro at det kanskje er 10-15 prosent av spillerne som lever av fotballen.

Pettersen understreker at han synes det er positivt at det finnes klubber som har råd til dette . Men da skal de ha det.

Han tror også at det i 3.divisjon finnes tendenser til det samme.

-Noen klubber satser hardt på komme opp en divisjon, og henter inn «profesjonelle» spillere både fra inn- og utland. Det er ikke sunt. Så tenk dere om, er rådet fra Pettersen til klubbene.

Personvernpolicy