Norges Bank vil ikke spå om renten

Visesentralbanksjef Jan F Qvigstad opplyste onsdag at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 5,75 prosent. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
Visesentralbanksjef Jan F Qvigstad opplyste onsdag at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 5,75 prosent. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.

<pNorges Bank holder styringsrenten uendret på 5,75 prosent, men vil ikke spå om de nærmeste månedene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Per Christensen): Hovedårsaken er den ekstreme usikkerheten som er utløst av uroen i finansmarkedene.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad vil ikke kommentere utsiktene til en ny renteøkning i løpet av høsten, slik det ble antydet i juni.

- Når det svinger så mye som nå, er det best å ligge helt i ro og la støvet legge seg. Derfor gir Norges Bank ingen nye signaler om hvordan renten vil utvikle seg utover høsten, sier han.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har ingen formening om hvorvidt beslutningen var god eller dårlig. Hun konstaterer bare at den er som ventet av finansaktørene, og i tråd med Norges Banks signaler om renteutviklingen i den pengepolitiske rapporten fra juni.

Fra dag til dag

Qvigstad viser til de store bevegelsene i pengemarkedsrentene, aksjekursene, kronekursen og olje- og råvareprisene som skjer fra dag til dag.

- Det er vanskelig å anslå varigheten av utslagene og virkningene for inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi. Derfor er det riktig å holde renten uendret, sier han.

Qvigstad legger til at Norges Bank følger utviklingen nøye og vil tilføre bankene midler både i kroner og dollar for å dempe utslagene i det norske pengemarkedet og for å bidra til ordnede forhold.

Rentemøtet i Norges Bank kom dermed til den konklusjonen som et flertall av finansanalytikerne hadde spådd på forhånd.

I finansmarkedene forventes det att renten vil holde seg på dagen nivå inntil prisstigningen avtar. Sentralbanken sier at inflasjonen har tiltatt markert siden i fjor høst, og at den nå ligger godt over inflasjonsmålet på 2,5 prosent.

Lønningene stiger mye, og veksten i produktiviteten ser ut til å avta raskere enn tidligere antatt.

Samtidig har kronekursen svekket seg, heter det.

Høy inflasjon

Slik Norges Bank ser det, kan inflasjonen holde seg høy «en tid framover».

Halvorsen sier at norsk økonomi har vært gjennom en historisk sterk vekstperiode, og at Norge må forvente lavere tempo framover. Hun mener at norsk økonomi er robust nok til å møte slike situasjoner.

Qvigstad påpeker at det er økt risiko for en langvarig nedgangskonjunktur ute og at Norge merker ringvirkningene.

Bankene må betale mer for sin råvare, som er lånte penger, og legger på en ekstra buffer i form en høyere rentemargin når pengene lånes videre til vanlig folk. Denne differansen er nå svært høy, men blir fastsatt av bankene selv, ikke Norges Bank.

Qvigstad sier at høyt lønnsoppgjør og en svekket produktivitet driver prisene oppover. Dessuten er veksten på importerte varer i ferd med å normalisere seg på et nivå som er langt fra lavprisfestens glansperiode 2003-2005.

Likevel tror Qvigstad at pristoppen er nådd denne høsten og at inflasjonen gradvis vil synke til målet på 2,5 prosent. Først da vil forholdene trolig tilsi rentenedgang. (©NTB)

Personvernpolicy