14 milliarder ekstra til Afrika

Miljø- og bistandsminister Erik Solheim (SV) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) besøkte Tanzania sammen tidligere i år. Nå planlegger man å forplikte Oljefondet til å investere i Afrika. Ill.foto: Scanpix
Miljø- og bistandsminister Erik Solheim (SV) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) besøkte Tanzania sammen tidligere i år. Nå planlegger man å forplikte Oljefondet til å investere i Afrika. Ill.foto: Scanpix

<pVerdensbanken ønsker at den rød-grønne regjeringen skal øke Oljefondets investeringer med 14 milliarder i Afrika. - Vi har bedt om et konkret forslag til hvordan det kan gjøres, bekrefter statssekr

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til neste vår skal den rød-grønne regjeringen legge fram for Stortinget et forslag til nye etiske retningslinjer for det gigantiske Oljefondet.

I den forbindelse har man gått inn på et forslag fra Verdensbankens president, Robert B. Zoellick. Han har bedt den norske regjeringen forplikte seg til å investere minst én prosent av fondet i Afrika.

- Vi har bedt Verdensbankens president om å komme med et forslag på hvordan dette skal kunne gjøres i praksis, men vi har ennå ikke helt bestemt oss, sier statssekretær Håkon A. Gulbrandsen (SV) til ABC Nyheter.

Ved årsskiftet hadde Statens pensjonsfond - Utland, som er det offesielle navnet på den gigantiske formuen, plassert om lag 0,35 prosent av midlene i Afrika (6.6 milliarder norske kroner av 2019 milliarder pr 31.12.07).

Hvis Zoellicks forslag var realisert i 2007, ville det altså ha innebåret at nesten 14 milliarder ekstra norske kroner var investert i afrikanske selskaper.

Verdensbanken vil i løpet av få uker levere et forslag for å få realisert planen, opplyser Håkon A. Gulbrandsen (SV). Foto: UDVerdensbanken vil i løpet av få uker levere et forslag for å få realisert planen, opplyser Håkon A. Gulbrandsen (SV). Foto: UD

- Slike investeringer i Afrika vil være viktige for å få til utvikling i fattige land. Utenlandsk kapital er viktig i Afrika, sier Gulbrandsen.

Det var i forbindelse med en presentasjon av en ny rapport fra FNs organisasjon for handel og utvikling (UNCTAD) i Oslo onsdag, at Gulbrandsen opplyste om planene for å forplikte Oljefondet til å overføre kapital til land i Afrika.

For tiden er de eksisterende norske investeringene i Afrika svært ensidig plassert.

Av 99 afrikanske selskap finnes 98 i Sør-Afrika.

Det eneste unntaket fra denne regelen var pr 31.12.07 det egyptiske selskapet Orascom Telecom Holding SAE.

Personvernpolicy