Lar renten ligge

<p class="hidden">Sentralbanksjef Svein Gjedrems  beslutning om å la renten ligge i ro kom ikke overraskende på markedet. Foto: Scanpix</p>
Sentralbanksjef Svein Gjedrems  beslutning om å la renten ligge i ro kom ikke overraskende på markedet. Foto: Scanpix

<pNorges Bank holder styringsrenten uendret på 5,75 prosent. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart etter dagens rentemøte i hovedstyret i Norges Bank.

Beslutningen om å la renten ligge i ro kommer ikke overraskende på markedet. Ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjort blant 16 makroøkonomer ventet alle uendret rente på dagens møte.

Les også:

- Det er nå uvanlig stor usikkerhet knyttet til uroen i finansmarkedene. Vi ser store bevegelser i pengemarkedsrentene, aksjekursene, kronekursen og olje- og råvareprisene fra dag til dag. Det er vanskelig å anslå varigheten av utslagene og virkningene for inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi. Derfor er det riktig å holde renten uendret nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

- Norges Bank følger utviklingen nøye og tilfører midler i både kroner og dollar for å dempe utslagene i det norske pengemarkedet.

Begrunnelsen

Inflasjonen har tiltatt markert siden i fjor høst. Den underliggende prisveksten ser nå ut til å være litt under 3,5 prosent. Det er høyere enn forventet og godt over inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Lønningene stiger mye, og veksten i produktiviteten ser ut til å avta raskere enn tidligere antatt. Samtidig har kronekursen svekket seg. Det er utsikter til at inflasjonen kan holde seg høy en tid fremover.

På den andre siden er krisen i finansmarkedene blitt dypere. Risikoen for en langvarig nedgangskonjunktur ute har økt. Også i Norge er det klare tegn til at den økonomiske veksten avtar. Samtidig har forskjellen mellom pengemarkedsrentene og styringsrenten økt som følge av uroen i finansmarkedene, og det er blitt dyrere å låne for bedrifter og husholdninger.

Siden sommeren 2005 har styringsrenten blitt hevet 16 ganger, 0,25 prosentenheter i gangen.

Les også.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus