Dette hindrer rentekutt i dag

<p class="hidden">  Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Scanpix<strong><br></strong></p>
  Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Scanpix

<pNorges Bank kunne ha kuttet renten på dagens møte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Norges Bank kommer ikke til å røre renten på rentemøtet i ettermiddag, det er alle norske makroøkonomer skjønt enige om.

Rentebeslutningen får du først på DN.no kl. 14.00

Les også:

Nå detonerer gjeldsbombene

Ledigheten faller

- Alt annet enn uendret rente er en overraskelse

Høyreklikk her for å laste ned bilder. Outlook hindret automatisk nedlasting av dette bildet fra Internett for å bidra til å verne din private informasjon. * Ber Gjedrem sette ned renten nå

Men hadde det ikke vært for den skyhøye inflasjonen og den svakere kronekursen, kunne derimot historien vært en annen.

Norges befolkning og norske bedrifter har begynt å føle renteøkningene på kroppen. Styringsrenten ligger nå på 5,75 prosent, med pengemarkedsrenter som ligger rundt ett prosentpoeng over. Bankene strammer til renteskruen og setter opp utlånsrentene.

De høye rentene har satt seg

Flere mener det snart bør være tid for rentekutt.

- Det avhenger av hva Norges Bank tror om situasjonen fremover. Hvis de tror at økningen i pengemarkedsrenten vedvarer vil det kunne gi rom for kutt. Men normalt vil Norges Bank se an situasjonen en periode, sier makroøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

Han tror de høye pengemarkedsrentene kommer til å holde seg en stund fremover. Det kan legge press på Norges Bank til å kutte renten.

- Jeg tror det er noe som har satt seg. Den økningen vi fikk veldig brått her reflekterte en økning som hadde kommet til utlandet noen dager tidligere. Penger har blitt dyrere som følge av finanskrisen. Det kommer ikke snu på et øyeblikk. Det er et av forholdene som ligger grunn til at Norges Bank kan komme til å senke renten, sier Aamdal.

Prispress trekker derimot i stikk motsatt retning.

- Samtidig har kronekursen svekket seg og inflasjonen blitt en del høyere, påpeker Aamdal.

Ikke bli fartsblind

Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken mener også at prispresset er en av de viktigste grunnene til at Norges Bank ikke kan begynne å tenke på rentekutt riktig ennå.

- Jeg synes det er litt for tidlig. Situasjonen er alvorlig, men vi må likevel huske at vi har et veldig høyt inflasjonspress. Motargumentet er at finansuroen vil gjøre at inflasjonspresset avtar, sier han til DN.no.

Han mener at Norges Bank fortsatt vil vente litt før de gjør seg opp en mening.

- Selv om vi ser en avmatning i norsk økonomi er vi langt fra en resesjon. Vi må passe på å ikke bli fartsblinde. Vi har kommet fra ekstremt høye nivåer, forklarer han.

Blant signalene han kommer til å se ekstra nøye på i dag er inflasjonsforventningene.

- Hvis de sier at inflasjonspresset har avtatt er det en stor retorikkendring, mener han.

Kan kutte før jul

Jan Andreassen, makroøkonom i Landsbanki, mener at konjunkturene etter hvert kommer til å kreve klart lavere renter enn vi har i dag.

- Men Norges Bank bør likevel ikke overreagere på svingninger i markeder og internasjonal økonomi. Mitt råd til sentralbanken i morgen er å holde hodet kaldt og følge en bane der renten kommer gradvis ned etter hvert som kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi faller, sier han.

Blant en av de viktigste faktorene som kommer til å legge negativt press på renten fremover er økning i arbeidsledigheten.

- Vi tror at ledigheten vil komme opp fra 2,6 prosent i forrige måned til tre prosent i sommer. Da er det rom for å ta rentekutt, sier Andreassen.

- Og det kan hende at vi trenger flere rentekutt enn de to vi ligger inne med til neste år, legger han til.

Over de neste månedene tror Andreassen at inflasjonen vil komme en del ned, samtidig som at ledigheten vil stige.

- Det er ikke utenkelig å få et rentekutt før jul, sier han.

Les også:

Nå detonerer gjeldsbombene

Ledigheten faller

- Alt annet enn uendret rente er en overraskelse

Høyreklikk her for å laste ned bilder. Outlook hindret automatisk nedlasting av dette bildet fra Internett for å bidra til å verne din private informasjon. * Ber Gjedrem sette ned renten nå


Mer om Privatøkonomi finner du på Startsiden

Personvernpolicy