Flere banker setter opp renta

<pBåde Fokus Bank og Skandiabanken ga lånekundene sine dårlige nyheter mandag. Begge bankene satt opp renta, bare to dager før Norges Bank har rentemøte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankgiganten DnB NOR var først ut med renteheving forrige uke, da lånerenta ble satt opp 0,3 prosentpoeng. Mandag fulgte Skandiabanken opp med samme rentehopp, mens Fokus Bank la 0,25 prosentpoeng på boliglånsrenta.

Skylden for rentehoppene får den internasjonale finansuroen, som gir bankene høyere renter på sine lån igjen, de såkalte innlånene. Og når det koster mer for bankene å låne penger, er det lånekundene som får svi.

– Folk forstår

– Årsaken er den høye pengemarkedsrenten, men vi setter opp renta på innskudd like mye, sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken til NTB.

Anderson sier at Skandiabanken i lang tid har ligget med så lav boliglånsrente at kundene fint vil tåle det varslede rentehoppet på lån innenfor både 60 og 80 prosent av kjøpesummen.

Renteøkningene kommer uavhengig av hva Norges Bank bestemmer seg for på rentemøtet onsdag.

– Ingen liker å liker å få renta på boliglånet sitt satt opp, men jeg tror folk skjønner at lånerenta blir dyrere når bankenes innlånsrente stiger, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank.

Rentemøte

Det er ventet at sentralbanksjef Svein Gjedrem holder styringsrenta uendret på 5,75 prosent, men noen har antydet at det kan komme et etterlengtet rentekutt. Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets sa til NTB i helgen at det vil være «meningsløst» om renta heves nå.

Tirsdag vil Nordea avgjøre om også de velger å sette opp renta før onsdagens rentemøte, skriver Aftenposten.no. Også en rekke lokale banker valgte mandag å sette opp lånerentene, blant dem SpareBank 1 SR-Bank og Sandnes Sparebank, melder Aftenbladet.no. (©NTB)

Personvernpolicy