- Meningsløst å heve renten nå

Øystein Dørum. Foto: Scanpix.
Øystein Dørum. Foto: Scanpix.

<pSjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets sier det vil være «meningsløst» om renta heves nå.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste er enige om at renten må hvile på Norges Banks rentemøte til uka. Både inflasjonstallene og Norges Banks tidligere signaler peker i retning av at sentralbanksjef Svein Gjedrem kan komme til å heve styringsrenta under rentemøtet førstkommende onsdag.

Men både banker og andre er enige om at rentetoppen er nådd.

Siste uke gikk LO og NHO hver for seg ut i et sjeldent øyeblikk av enighet og slo fast at nok er nok. Renten må ned i løpet av året, var budskapet.

Forklaringen er at den internasjonale finanskrisen har gjort det dyrere for norske banker å låne penger. Dermed stiger utlånsrentene, uten at Norges Bank trenger å presse renta ytterligere oppover.

– Meningsløst

– Med det som har skjedd, vil det være helt meningsløst å heve renta nå, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets til NTB.

Tvert om ser DnB NOR for seg ikke mindre enn fire rentekutt i løpet av 2009.

– Det betyr en styringsrente fra Norges Bank på 4,75 prosent ved utgangen av neste år, sier Dørum.

Han vil likevel ikke love tilsvarende rentekutt til norske lånekunder.

– Bankenes risiko er høy og den kan bli enda litt høyere før det snur. Jeg vet ikke om det kan bli så veldig mye verre enn det er nå, men det er likevel for tidlig å si når det snur, sier han.

Holde seg

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea deler langt på vei vurderingene til kollegaen.

– Vi venter ingen endring i renta nå, og vi ser for oss signaler om at renten vil holde seg en stund, kanskje et år fremover, sier Juel til NTB.

Ved forrige rentemøte holdt Norges Bank styringsrenta uendret på 5,75 prosent med åpning for en ny renteøkning til høsten fordi inflasjonen tiltar. Senere har inflasjonen flatet litt – men ligger fortsatt over inflasjonsmålet på 2,5 prosent som renten styres etter.

– Inflasjonsbildet er uklart og risikoen dominerer. Men pengemarkedet har allerede gjort jobben for Norges Bank, slår Juel fast.

Vanlige lånekunder må likevel belage seg på en renteøkning på en kvart prosent i løpet av høsten, mener Nordea-sjeføkonomen.

Fra svakere til krise

Siden rentebunnen i 2004 har Norges Bank satt opp styringsrenta 16 ganger.

Ved siste rentemøte presiserte sentralbanksjef Gjedrem at den økende prisveksten veier noe tyngre enn svakere økonomisk vekst internasjonalt i fastsettelsen av renta.

I mellomtiden har Gjedrems beskrivelse av situasjonen som «svakere økonomisk vekst internasjonalt» blitt til det de fleste nå omtaler som «krise», «kollaps» og «enorm akselerasjon av finansuro».

Snudde

Dermed har banker som tidligere så for seg ytterligere renteheving, snudd. Sist ute var Finansbanken som like før helgen kunngjorde at de tvert om ser muligheter for rentekutt etter en forventet uendret rente onsdag.

Fokus Bank holder fast på tidligere prognoser om at renten får stå i fred i denne runden, og at det kommer ett til to kutt i løpet av det kommende året.

I Glitnir mener sjeføkonom Elisabeth Holvik at det er mer sannsynlig med kutt enn med heving av renten i tiden som kommer.

Dermed kan man si at folket og ekspertene er tvers gjennom enige. Før helgen fortalte VG at tre av fire nordmenn krever at Gjedrem legger vekk alle planer om renteøkning.

Onsdag 24. september får vi fasiten. (©NTB)

Personvernpolicy