- Her er Nordens mest usikre bank

<p class="caption">Jan Lindén er administrerende direktør Swedbank. Det er det ikke sikkert at han er veldig lenge. Foto: Scanpix        </p>
Jan Lindén er administrerende direktør Swedbank. Det er det ikke sikkert at han er veldig lenge. Foto: Scanpix

<pHvis noen bank i Norden går over ende som følge av finansuroen - så er det i hvert fall denne, mener analytiker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Swedbank er Nordens mest usikre bank, sier bankanalytiker Jan Gjerland i ABG Sundal Collier til Dagens Næringsliv.

Og det er ikke noen sparebankfilial på den svenske landsbygden vi snakker om. Swedbank er en av Nordens største banker, med over 22.000 ansatte, 4,1 millioner kunder i Norden og 5,1 millioner kunder i Baltikum.

Og nettopp eksponeringen mot Baltikum er en av grunnene til at flere analytikere nå roper varsku. Baltikum betegnes som en kriseregion, og Swedbank er nærmest som en riksbank å regne der, mener Gjerland.

I tillegg er Swedbank den eneste av de store nordiske bankene som er virkelig tungt eksponert i Lehman Brothers - banken som har bedt om konkursbeskyttelse i USA.

Swedbank er inne med hele åtte milliarder kroner, med en sikkerhet på 72 prosent av belåningsgrad innenfor eiendom og boliger.

Aksjekursen i selskapet har falt med over 50 prosent siste året, men fikk seg et kraftig oppsving i går etter at det siste krisetiltaket i USA.

- Vi har et veldig negativt syn på Swedbank. Selv om aksjen ser billig ut er det en stor risiko å kjkøpe aksjen, sier Gjerland til DN.

Ledelsen i Swedbank har selv budsjettert med et tap på 3,5 milliarder kroner på investeringene i Baltikum i år og neste år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus