Wall Street til himmels

Wall Street-børsen kunne glede seg over ny oppgang fredag, etter at torsdag ble den beste børsdagen i New York på seks år. Foto: Scanpix
Wall Street-børsen kunne glede seg over ny oppgang fredag, etter at torsdag ble den beste børsdagen i New York på seks år. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSAs redningsplan for finansmarkedene sender Wall Street-børsen i været. Nye regler skal hindre uhemmet spekulasjon, og kriserammede investeringsfond får 290 milliarder kroner i nødhjelp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men å hjelpe finansselskapene til å kvitte seg med råttenskapen som tynger regnskapene, kan koste opp til en billion dollar, advarte den amerikanske senatoren Richard Shelby fredag. En billion er tusen milliarder.

– Hvis du ser på alt sentralbanken allerede har gjort, og finansdepartementets utvidede fullmakter til å ta hånd om Fannie Mae og Freddie Mac, så tror jeg vi snakker om en billion dollar, sier Shelby i et intervju med TV-stasjonen ABC.

Kraftig oppgang

Wall Street-børsen kunne glede seg over ny oppgang fredag, etter at torsdag ble den beste børsdagen i New York på seks år. Teknologiindeksen Nasdaq la på seg med mer enn 5 prosent, Standard & Poor’s 500 med over 3 prosent, og Dow Jones med 2,26 prosent.

Oppgangen på de tre viktigste amerikanske indeksene ble gjenspeilt i kursoppgang i Asia og Europa. Fredag ettermiddag var FTSE-indeksen i London opp med 8,3 prosent, DAX i Frankfurt med 4,8 prosent og CAC 40 i Paris med 7,6 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme morgen europeisk tid steg Nikkei-indeksen med 3,8 prosent før børsslutt i Tokyo. Hang Seng i Hongkong var opp 6,6 prosent, og meglere der sa at finansaksjer var den viktigste drivkraften.

Mye uavklart

Ifølge børsfolk var det USAs plan om å la skattebetalerne redde de kriserammede finansmarkedene som skapte oppgang verden over. Men det var fortsatt uklart om planen vil fungere, og hvor lang tid det i så fall vil ta.

I kulissene står Kinas mektige investeringsselskap CIC, som ønsker mer internasjonal innflytelse men vil trå varsomt. Kineserne snuser på muligheten for å øke sin eierandel i den hardt pressede investeringsbanken Morgan Stanley til 49 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ifølge informerte kilder foretrekker ledelsen i Morgan Stanley et salg av deler av selskapet framfor en fusjon med Wachovia, skrev finansavisen Financial Times fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kursen på Morgan Stanleys aksjer sunket som følge av spekulasjoner om dens framtid. Selskapet er sammen med Goldman Sachs de siste store investeringsbankene i USA.

Torsdag gikk den amerikanske sentralbanken Federal Reserve sammen med britiske Bank of England og eurosonelandenes ECB om å sprøyte inn penger i finansmarkedene for å avverge et fullstendig sammenbrudd. Men inngrepene stanser ikke der.

Samlet løsning?

– Regjeringen i Washington arbeider med en serie svært omfattende tiltak som til sammen vil utgjøre de kanskje største inngrepene i finansmarkedene siden 1930-tallet. Den forsøker å finne en samlet løsning på finanskrisen, skrev avisen Wall Street Journal fredag.

Ifølge den amerikanske finansavisen vil regjeringen nå gå mer langsiktig til verks, etter at den har lagt de mest akutte redningsoperasjonene bak seg. Sentralt i den nye planen står en mekanisme for å fjerne problematiske poster fra finansselskapenes regnskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USAs finansminister Henry Paulson og sentralbanksjef Ben Bernanke vil i helgen samarbeide med Kongressen om planen om fjerning av «giftige regnskapsposter». Disse postene truer med å kvele finanssystemet, skrev nyhetsbyrået Reuters.

Begrenser blankosalg

– De varslede tiltakene mot giftige investeringer i USA påvirker markedene i positiv retning, sa aksjemegleren Matt Buckland i London. Han pekte i tillegg på nye restriksjoner på såkalt shortsalg i Storbritannia.

Shortsalg, også kalt blankosalg, betyr at en aktør selger aksjer eller andre verdipapirer som hun eller han ikke eier på det tidspunkt papiret blir solgt. I stedet låner selgeren verdipapirene, i håp om å kunne kjøpe dem tilbake til lavere kurs.

Storbritannia innførte torsdag midlertidig forbud mot slike handler. Fredag fulgte det amerikanske børstilsynet opp med et tilsvarende midlertidig forbud mot shortsalg. (©NTB)