EU somler bort 3 milliarder kroner fra Norge

<p class="hidden"> Foto: Scanpix</p>
 Foto: Scanpix

<pSå mye som 3 milliarder kroner av de 10 milliarder kronene som Norge gir til økonomisk utjevning i EU, blir spist opp av ineffektiv saksbehandling og dobbeltarbeid, ifølge rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en evalueringsrapport fra PricewaterhouseCoopers (PwC), forsvinner mellom 10 og 30 prosent av de 10 milliarder kronene Norge gir til 15 EU-land. Pengene forsvinner som følge av inflasjon og valutakursendringer mens saksbehandlingen pågår, skriver Nationen.

Forsinkelsene fører til at prosjekter i løpet av ventetiden kan bli mellom 10 og 30 prosent dyrere.

Her er det et betydelig forbedringspotensial, er PwCs konklusjon.

– Hovedkonklusjonen er at det er en betydelig dårligere effektivitet i gjennomføringen av dette prosjektet. Det resulterer i betydelige forsinkelser, sier Ivar Strand i PwC.

Tallene PwC har basert sin evaluering på, er fra april. Da var mindre enn halvparten av midlene satt av til konkrete prosjekter. Samtidig var kun 3 prosent utbetalt. Strand er i tvil om man vil rekke å betale ut alle midlene som er avsatt hvis gjennomføringen fortsetter i samme tempo.

– Det gjenstår fryktelig mye arbeid. Det er et gjennomføringssystem som er for opptatt av kontroll. Så mye at de vil slite med å gjennomføre programmet, altså å få betalt ut alle pengene, sier Strand.

Utbetalingen av de norske EØS-midlene på 10 milliarder kroner startet i 2004 og varer til 2009. (©NTB)

Personvernpolicy