Lykkeblaff på Børsen

<p class="hidden"> </p>
 

<pØkt optimisme sendte børsen opp fire prosent. Helt til USA sank igjen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høstkulden har for alvor rammet verdens finansmarkeder, men med dagens redningspakke fra verdens sentralbanker var det duket for litt lys og varme på Oslo Børs.

- Det har vært litt mer optimisme i dag, sier meglersjef Hans Jacob Lugg i Handelsbanken Capital Markets.

Meg gleden ble kortvarig. Den siste timen med handel sank børsen nesten to prosent igjen.

Oppgangen var på over fire prosent frem til klokken fire, men børsen endte med en oppgang på 2,49 prosent. Indeksen sluttet på 332,55 poeng.

- Det er fortsatt veldig usikkert med de amerikanske finansinstitusjonene, og vi kan få en dominoeffekt, sier Lugg.

Han tør ikke tro for mye på videre oppgang i morgen.

- Alt kan fortsatt skje, sier Lugg.

Les om de nye redningstiltakene: Gigantisk redningsaksjon

Vi har sett mange små blaff av optimisme på Børsen i det siste, men hver gang har et skyll av pessimisme og dårlige nyheter radert bort oppgangen.

I dag holdt børsen seg godt mesteparten av dagen og var oppe i 4,43 prosent. Oslo trosset dermed fall både i Asia og USA. Meglersjef i Handelsbanken, Ståle Bjørnstad, sier det nå har kommet litt gode nyheter i markedet.

Ikke bare dritt

- Børsen stiger på at det for en gang skyld ikke bare er drittnyheter som kommer. Oljeprisen er opp, Seadrill har fått noen kontrakter, det er rett og slett litt ymse gode nyheter, sier Bjørnstad.

Han mener en liten oppgang er naturlig, selv om det har falt mye i USA og Asia. Dette fordi Oslo Børs har falt mye mer enn de andre børsene de siste ukene.

- Vi ser et "relief rally" på Oslo Børs, sier Bjørnstad.

Solid oppgang blant de store

Oslo Børs trosset det internasjonale fallet, og det så ut til å bli en ny vår på børsen.

De store er i siget.

StatoilHydro steg 2,17 prosent til 136,40 kroner, mens Yara er opp 3,88 prosent til 234 kroner. Aksjene er mest omsatt i dag.

Renevable Energy Company(Rec) var ned nesten fire prosent, men har nå snudd og er opp 5,31 prosent 109. Seadrill stiger 8,25 prosent til 128 kroner på nye kontrakter.

Les også: Milliardkontrakt til Seadrill

Redningsaksjon på vei

I dag ble det klart at verdens største sentralbanker samles til en 180 milliarder dollars dugnad.

Les mer: Gigantisk redningsaksjon

Tiltakene skal sammen med tidligere tiltak denne uken etter planen forbedre dollarlikviditeten i verdens finansmarkeder, skriver Federal Reserve i en pressemelding.

Kraftig oljeprishopp

Oljeprisen hoppet rett til værs onsdag kveld. Oljeprisen holdt seg nær 97 dollar fatet torsdag morgen etter å ha steget mer enn seks dollar fatet onsdag. Oljeprisen ble på det laveste notert til 91,36 dollar, et kvarter etter børsstengning i Oslo.

Les også: Kjempebyks i oljeprisen

Den amerikanske referanseoljen WTI, frontkontrakten, som er oktober-kontrakten, endte ned 0,78 dollar til 96,38 dollar fatet torsdag. Kontrakten var notert til rundt 92 dollar ved stengetid på Oslo Børs onsdag.

Brent 1.posisjon, som er november-kontrakten, endte ned 0,93 dollar til 93,90 dollar pr fat torsdag etter å ha steget 5,62 dollar til 94,84 dollar pr fat forrige handelsdag.

Lavmål i statene

Etter nok en blodrød dag på Wall Street, endte Dow Jones ned 449 poeng - til sitt laveste nivå siden oktober 2005.

Les også: Tre års oppgang utslettet

Etter en kjapp opptur pekte indeksene straks etter åpning onsdag bratt nedover igjen. Fallet begynte på to prosent, mens det skulel vise seg å være bare begynnelsen på nedoverbakken.

Asia stuper

Børsene i Asia falt med panikken i kjølvannet av redningsaksjonen av forsikringsgiganten AIG. Det er fullstendig kaos, og omtrent alt faller.

Les også: - Det er panikk

- Tilliten er knust. Markedet er bekymret for en dominoeffekt i finanssektoren, og ingen vet hvem som er den neste til å falle, sier Nader Naemi, en Sydneybasert senior investeringsstrateg til Bloomberg news.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 2,49 prosent til 332,55 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus