Gigantisk redningsaksjon

<p class="hidden"> </p><p class="caption"> Verdens mektigste sentralbanksjefer samlet i Washington DC i april. Fra venstre: Mark Carney (Canada), Christian Noyer (Frankrike), Axel Weber (Tyskland), Ben Bernanke (USA), Mario Draghi (Italia),Masaaki Shirakawa (Japan), Mervyn King (Storbritannia) og Jean Claude Trichet (Den europeiske sentralbank). </p>           <p class="caption">     Foto:AP    </p>
  Verdens mektigste sentralbanksjefer samlet i Washington DC i april. Fra venstre: Mark Carney (Canada), Christian Noyer (Frankrike), Axel Weber (Tyskland), Ben Bernanke (USA), Mario Draghi (Italia),Masaaki Shirakawa (Japan), Mervyn King (Storbritannia) og Jean Claude Trichet (Den europeiske sentralbank). Foto:AP

<pPengetørken sender gigant etter gigant i bakken. Nå samles verdens største sentralbanker til en 180 milliarder dollar-dugnad.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bank of Canada, Bank of England, Den europeiske sentralbanken ECB, den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Bank of Japan og den sveitsiske nasjonalbanken er med i samarbeidet.

Les også:

Tiltakene skal sammen med tidligere tiltak denne uken etter planen forbedre dollarlikviditeten i verdens finansmarkeder, skriver Federal Reserve i en pressemelding.

Les også:

- Det var det vi trengte

- Vi ble informert om aksjonen

Norges Bank følger spent med

Litt mer dollar i dag

Norges Bank tok initiativet

Bankene vil fortsette å samarbeide tett fremover, opplyses det i meldingen.

Velkomne tiltak

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets mener tiden vil vise om redningspakken er nok. I alle fall er han glad for at sentralbankene nå kommer på banen.

- Det er veldig positivt at disse bankene kommer på banen og vil tilføre dollarlikviditet i det europeiske markedet. Manglende likviditet har skapt store problemer i Norge og internasjonalt. Dette kan bidra til å at pengemarkene fungerer bedre, sier Aamdal til DN.no.

Dagens redningspakke gjøres først og fremst for å styrke likvidteten i pengemarkedene, hvor mye av handelen går gjennom dollar.

Tviholdt på dollar

- Markedet har i liten grad vært villig til å gi fra seg sine dollar, sier Aamdal som peker på problemene det har skapt i det norske markedet.

- Dette har skapt problemer også for NIBOR-rentene, som er basert på dollarente. Det har vært vanskelig for norske market-makere å gjøre dekningsforretninger i dollar, forklarer han.

180 milliarder dollar

Federal Reserve utvider sine swaplinjer med 180 milliarder dollar (se faktaramme til høyre).

De 180 milliarder dollarene fordeles slik:

 • ECB-linjen økes med 55 milliarder dollar til 110 milliarder dollarDen sveitsiske sentralbanken får en økning på 15 milliarder dollar til inntil 27 milliarder dollar Bank of Japan får en ny linje på inntil 60 milliarder dollarBank of England får en ny linje på 40 milliarder dollarBank of Canada får en ny linje på inntil 10 milliarder dollar

Bank of England vil tilby en repo på 40 milliarder dollar. Repo-markedet er en ordning der bankene deponerer verdipapirer i sentralbanken og får lån der mot pant i disse papirene.

Les også:

- De gjør dette fordi likviditeten er uhyre stram i overnattmarkedet. Federal Reserve har bestemt at overnattrenten skal ligge på eller nær to prosent. Men det er ikke nok likviditet i markedet til det, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

Rentehopp

De to siste dagene har denne overnatten-renten fikset til over fem prosent.

- Det betyr at de ikke har klart å implementere denne politikken. Det er i og for seg ikke ekstraordinært at de må gjøre dette. Det som er ekstraordinært er situasjonen som er bakgrunnen for at de må gjøre det, sier Mork.

- Hva er bakgrunnen?

- Frykt.

- Vil det hjelpe?

- Vi vet ikke ennå, for vi har ikke sett reaksjonen. Men det er klart det hjelper, men spørsmålet er om det er nok, sier Mork.

Les også:

- Det var det vi trengte

- Vi ble informert om aksjonen

Norges Bank følger spent med

Personvernpolicy