Børsraset spiser av pensjonen din

<p class="hidden"> </p>
 

<pNær 900.000 nordmenn berørt. Men svært få bryr seg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpig er den totale beholdningen i innskuddsordningene hos livselskapene drøyt 14 milliarder kroner. Illustrasjonsfoto: ScanpixForeløpig er den totale beholdningen i innskuddsordningene hos livselskapene drøyt 14 milliarder kroner. Illustrasjonsfoto: Scanpix

880.000 av landets innbyggere har innskuddspensjon gjennom arbeidsgiver og kan få mindre pensjon på grunn av fallet i aksjemarkedene, skriver Dagens Næringsliv.


Les også:

De aller fleste har mulighet til å velge mellom tre porteføljer med ulik andel av aksjer, men til tross for børsraset det siste året er det så godt som ingen som bytter til porteføljer med lavere aksjeandel.

Årsaken til at folk sitter stille er ifølge informasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon at de som sparer i innskuddpensjon ikke har et bevisst forhold til sparingen sin.

14 milliarder

Foreløpig er den totale beholdningen i innskuddsordningene hos livselskapene drøyt 14 milliarder kroner. Sparingen i innskuddpensjon startet for fullt med innføringen av obligatorisk tjenestepensjon for alle i 2006.

Storebrand er blant selskapene som forvalter norske arbeidstakeres pensjonsmidler. Informasjonssjef Bjørn Erik Settem bekrefter at børsnedgangen vil påvirke tjenestepensjonsutbetalingene.

– De som har innskuddspensjon med aksjesparing vil merke børsfallet, sier Settem til Klassekampen.

Les også:

Han opplyser at det er vanlig at innskuddsbaserte pensjonsordninger har 50 prosent av midlene investert i aksjer. Denne andelen blir mindre verdt nå som børsene stuper.


Støtter de "passive"

Administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening støtter imidlertid de mange med innskuddspensjon som ikke løfter en finger for å endre porteføljen sin.


Han mener man skal bruke tid på å tenke gjennom langsiktighet før man tar en beslutning om å investere i fond, men at man bør slutte å følge med på kursene etter at investeringen er gjort.


- Sparing til pensjon er den mest langsiktige sparingen som finnes, og da bør det ikke tas hensyn til korte svingninger i aksjemarkedet, sier Ruud til DN.


Les også: www.nårdørdu.no

Innskuddspensjon

Hver ansatt har en egen pensjonskonto som arbeidsgiver innbetaler jevnlige innskudd til. Kontoen vil bli tilført løpende avkastning.


Den ansatte kan velge mellom tre porteføljer av ulik risiko:


* Offensiv (aksjeandel opp mot 80 %)

* Moderat (aksjeandel opp mot 50 %)

* Forsiktig (aksjeandel opp mot 20 %)


Beløpet som står på pensjonskonto ved pensjonsalder bestemmer størrelsen på pensjonen du får utbetalt de neste ti årene (kan utvides til 15 år)


Kilde: Dagens Næringsliv

Personvernpolicy