- Grådigheten tar overhånd

<p class="hidden"> </p>
 

<p- En dårlig investering blir ikke noe bedre av at den er lånefinansiert. All læring er borte på ti år, sier Peter Warren. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen på Oslo Børs har falt over 30 prosent siden nyttår. I USA er tre av fem store investeringsbanker forsvunnet. Kollapsen i amerikanske finansaksjer sender sjokkbølger gjennom de internasjonale markedene.

Les også:

Hedgfondforvalter Peter Warren, i forvaltningsselskapet WarrenWicklund, er blant de som har greid seg godt gjennom krisen.

- Vi er opp 14 prosent siden det begynte å falle ifjor, sier han til DN.no.

- Men det er aldri gode tider når gjennomsnittsinvestoren taper penger. Formuer forsvinner. Det er mange som ikke har penger igjen. Jeg er glad for at vi har tjent penger for våre investorer, men jeg tror ikke at dette er en situasjon noen liker, legger han til.

Les også:

- All læring er borte

Warren synes ikke at det virker som om investorene har lært noenting av tidligere gigantsmeller i markedene.

- Etter 28 år i finans har jeg endelig forstått at historien gjentar seg, og vil gjenta seg. Man blir egentlig ikke smartere, fordi grådigheten dominerer i oppganstidler, sier han.

Han er overrasket over hvordan investorene har gått inn med sterkt belånte posisjoner. Svært likt som før det smalt forrige gang.

- Grådigheten er en så sterk følelse at man ikke lenger tenker rasjonelt. Jeg trodde i 1998 at jeg aldri ville oppleve den type belåning i markedene igjen i min levetid. Ti år senere har vi akkurat det samme. All læring er borte på ti år, sier Warren.

- Fond de ikke engang kan stave

Han synes det også er rart at investorene søker så lite informasjon om fond og forvaltere de overlater pengene sine til.

Les også:

- Man bruker jo lenger tid på å finne ut om man skal låne ut bilen sin til noen, enn hvem man skal låne ut pengene sine til. Investorer lar forvaltere i land de ikke kan noenting om, og i fond de ikke engang kan stave, forvalte pengene sine, sier Warren.

Også i obligasjonsmarkedet har irrasjonaliteten tatt overhånd. I Norge ifjor fikk man svært dårlig betalt for å gå inn i obligasjonslån, men 2007 var samtidig det året der flest kredittobligasjoner ble emittert.

- Ifjor ble det betalt så lite at folk ikke tenkte at det var høy risiko og lav fortjeneste. Istedet belånte de posisjonene sine for å tjene mer. Det er enkel finans, en dårlig investering blir ikke noe bedre av at den er lånefinansiert, sier Warren.

Les også:

Må tåle litt regnvær

- Nå blir man imidlertid godt betalt for å ta på seg risiko, og endel obligasjoner er billige. Det er mye mer interessant å se på dette nå, legger han til.

- Hva anbefaler du investorene å gjøre nå?

- Vi har veldig turbulente markeder nå og det dukker opp mange muligheter. Men markedene er veldig volatile og da må man være mer forsiktige enn ellers. Jeg anbefaler nå, som alltid, å ha robuste porteføljer som også tåler litt regnvær, konkluderer Warren.

Les:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus