- Ikke kjøp bolig nå!

Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– Unge i etableringsfasen uten en klar plan for fremtiden bør sterkt vurdere å leie fremfor å eie bolig, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stigende renter, fallende boligpriser og et tøffere jobbmarked. Det er noen av fremtidsutsiktene i støvskyen av den internasjonale finansuroen.

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken minner om at Norges Bank allerede har hevet renten 16 ganger siden bunnen i 2004 og at rundt 10 prosent av låntakerne nå sier renten gir dem problemer.

– For det første advarer jeg mot bolig som spekulasjonsobjekt i dagens marked. Bolig er en investering, og de unge som nå er på vei inn i boligmarkedet bør sterkt vurdere hvor lang horisont de har på investeringen. Unge i etableringsfasen som ikke vet hvor de er i livet to, tre år fram i tid, bør sterkt vurdere å leie bolig fremfor å kjøpe, sier Dokk Holm til NTB.

Må tåle 10 prosent

Rentehevingene de siste fire årene har gjort et lån på 1 million kroner 40.000 kroner dyrere i året og et lån på 2 millioner kroner 80.000 kroner dyrere i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr en ekstra utgift på 2.500 kroner i måneden etter skatt for et lån på 1 million kroner og 5.000 kroner mer i måneden for et lån på 2 millioner kroner, sier Dokk Holm.

Postbankens krav til nye lånekunder er at de skal tåle et rentenivå 3 prosent over dagens 7 prosents lånerente.

– På grunn av den internasjonale finansuroen har norske banker løsrevet seg fra styringsrenten fra Norges Bank. Norske banker låner penger i det internasjonale markedet, og der er det blitt dyrere å låne penger, forklarer forbrukerøkonomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Buffer og budsjett

Dokk Holm mener at alle bør ha en økonomisk buffer – uavhengig av om det er finanskrise eller ikke.

– Den bør være på to til tre månedslønninger. Da sover du godt om natten, sier hun.

For unge – og andre – som allerede opplever at det er blitt stramt, og som tenker at de bare kan drømme om å legge av en buffer, maner hun i første omgang til måtehold og forsiktighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sett opp et privat regnskap og budsjett! Da får du oversikt. Dernest: prioriter! Og selv om det kan være kjedelig å sette opp budsjett, så er det enda kjedeligere ikke å ha oversikt og plutselig måtte spise knekkebrød i to av fire uker, er den klare beskjeden fra forbrukerøkonomen.

Fast eller flytende

Dokk Holm forteller at for hver ny rentehevning – på en kvart prosent – blir et lån på 1 million kroner 2.500 kroner dyrere i året.

Når de som skal inn i boligmarkedet både må ta høyde for at lånet kan bli dyrere, at de kan få mindre igjen for boligen eller leiligheten dersom de blir tvunget til å selge, kan kanskje fast rente være fristende?

– Poenget med fast rente er ikke å «vinne over» den flytende renten. Velger du fast rente, gjør du det ut fra at du får stabilitet, langsiktighet og forutsigbarhet. Eventuelt kan man vurdere å binde renten på deler av lånet, sier Dokk Holm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å søke banken om betalingsutsettelse eller avdragsfrihet er ingen langsiktig løsning, fastslår forbrukerøkonomen:

– Det er noe du eventuelt gjør i en kort periode, for å komme over en virkelig krise. Husk at lånet uansett skal betales tilbake. En utsettelse fører til at gjelden bygger seg opp, og betyr at lånet på sikt blir dyrere å betale tilbake. (©NTB)