- Børsnedgang skremmer ikke

StatoilHydros konsernsjef Helge Lund (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg møttes på oljemessen Rio Oil and Gas i Brasil i går. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver.
StatoilHydros konsernsjef Helge Lund (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg møttes på oljemessen Rio Oil and Gas i Brasil i går. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver.

<pStatoilHydro-sjef Helge Lund tar mandagens børsfall med knusende ro.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter/Rio de Janeiro: Statsminister Jens Stoltenberg åpnet mandag kveld den norske standen under den store oljemessen «Rio Oil and Gas» i Rio de Janeiro. 53 norske selskap deltar på messen, som er en av de største i regionen.

StatoilHydro er allerede godt etablert i Brasil, og har definert landet som et av sine viktigste satsingsområder. Konsernsjef Helge Lund var også til stede ved messen.

- Brasil er viktig for StatoilHydro, fordi det er et land og et område som trenger mye av teknologien vi har utviklet over lengre tid, sier Lund til ABC Nyheter.

Børsfall

Børsfallet i Norge mandag rammet også StatoilHydro hardt. Børskjempen falt mer enn hovedindeksen, med 4,54 prosent, melder NTB. Børsfallet er knyttet til konkursen i investeringsbanken Lehman Brothers og Bank of Americas oppkjøp av Merrill Lynch i USA. I tillegg bidrar en fallende oljepris til utviklingen på Oslo Børs. Konsernsjefen tar imidlertid kursnedgangen med stor ro.

- Dette er en veldig langsiktig bransje. I StatoilHydro har vi en balansert portefølje, og mange felt med lav «break even», sier Lund.

- Vi tåler mye, mye lavere oljepriser enn vi har sett den siste tiden. I historisk sammenheng ligger prisene fremdeles på et veldig høyt nivå.

Brasil har for alvor kommet i oljenæringens søkelys det siste året, etter at det i november i fjor ble annonsert funn av mellom fem og åtte milliarder fat olje i Tupi-feltet utenfor kysten.

Fjerde størst

Allerede har StatoilHydro satt seg opp som operatør av Peregrinofeltet, som vil være i full drift fra 2010. Selskapet er nå den fjerde største offshoreoperatøren i Brasil, og har planer om prøveboring i en rekke felt.

De nye oljefunnene vil være teknisk sett svært krevende å utnytte, siden de ligger på store dyp og under ustabile saltlag. Utvinningskostnadene er ventet å ligge oppunder 35 dollar fatet. Her håper StatoilHydro å nyttegjøre erfaringene fra norsk sokkel.

- Hele olje- og gassektoren operer nå med langt høyere kostnadsnivåer enn det som tidligere var vanlig. Mange av de nye feltene krever svært avansert teknologi for å utnyttes, sier Lund.

Satser utenlands

- Vi har kjørt en strategi de siste årene som har to ben. Det ene er å ta ut hele potensialet på norsk sokkel, det andre er å utvikle våre investeringer i utlandet, som blant annet Sjtokmanfeltet i Russland og her i Brasil, sier Lund.

Også statsministeren la vekt på potensialet i de brasilianske feltene under sin åpningstale.

- I dag produserer Norge og Brasil omtrent samme mengde olje, men fremover vil vi se Brasil utvide mye mer enn vi har potensial for, sa Stoltenberg.


Les mer om Børs på Startsiden

Personvernpolicy