Kan ha tapt tapt en halv milliard på bankkonkurs

<pNorge kan ha tapt godt over en halv milliard kroner da den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs. – Pengene er tapt, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av 2007 var eierandelen til Statens pensjonsfond – Utland i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers på rundt 0,27 prosent, den gang verdsatt til 515 millioner kroner. Finansminister Kristin Halvorsen kan ikke si om Pensjonsfondet kjøpte seg ytterligere opp i banken før konkursen eller om fondet har solgt seg ned.

Men det som er sikkert, er at pengene er tapt.

– Lehman er konkurs. Da har eierne tapt pengene sine, inkludert oss, sier Halvorsen til NTB.

Enkelttap

Hun er imidlertid opptatt av at Pensjonsfondet har investert i rundt 7.000 selskaper og at tapet mandag ikke har noen betydning for framtidige pensjoner.

– Dette er et enkelttap. Summen av investeringene vi gjør og det at vi er så langsiktige, gjør at vi dekker inn dette. Det er ingen grunn til at folk skal være urolige for pensjonspengene sine, sier hun.

Konkursen som Lehman Brothers kunngjorde mandag, er den største i den amerikanske finansverdenen på 18 år. Samtidig ble Merrill Lynch solgt på billigsalg til Bank of America. Dermed er ytterligere to av de fem store blant Wall Streets investeringsbanker borte på en gang. Bear Stearns ble solgt i påsken.

Den dramatiske helgen kom bare en uke etter at USAs myndigheter grep inn for å redde de to lånegigantene Fannie Mae og Freddie Mac.

– Tjener på sikt

I tillegg til investeringene på eiersiden skal Pensjonsfondet også ha kjøpt obligasjoner utstedt av Lehman Brothers Holdings Inc. for 4,4 milliarder kroner, ifølge e24.no.

– Pensjonsfondet følger svingningene i verdensøkonomien, men i et langsiktig perspektiv tjener vi uansett, sier Halvorsen. (©NTB)

Personvernpolicy