Rødt over hele verden

Børsfallet verden har sett mandag kan ifølge britiske analytikere vise seg å bli historisk. Foto: Scanpix.
Børsfallet verden har sett mandag kan ifølge britiske analytikere vise seg å bli historisk. Foto: Scanpix.

<pBørser i hele verden går i rødt etter blodbadet på Wall Street i helgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kollapsen til Lehman Brothers har fått ringvirkninger over hele verden. I London er FTSE ned med mer enn 4,5 prosent før handelen slutter der, og også det tyske finansmarkedet har fått en solid kjenning med den amerikanske kollapsen.

DAX-en har så langt gått ned 3,78 prosent så langt. For valutamarkedet går det kraftig opp for både japanske yen og sveitsiske franc, mens dollaren svekkes betydelig etter det siste døgnets nyheter.

Britiske analytikere har allerede begynt å omtale dagens krasj på børsene som «Black Monday», og sier det er sannsynlig at denne dagen kommer til å huskes som et av de mørkeste kapitlene i finanshistorien.

I Asia er børsene i Kina, Hongkong, Japan og Sør-Korea stengt i dag som følge av offentlige fridager, og det har derfor ikke blitt handlet i disse markedene. Den australske børsen har derimot hatt en nedgang på knappe to prosent, mens man i India har fått en skikkelig nedgang på cirka 4,5 prosent. Der har også bombingene i New Delhi i helgen spilt inn.

Det som er mest dramatisk sett med norske øyne er det alvorlige fallet i oljeprisen. Midt på dagen mandag var oljeprisen falt ned til 94 dollar fatet. Det er ikke mer enn en måned siden oljen gikk for over 120 dollar fatet.

Også metaller har falt drastisk med unntak av gull. Gullprisen har rett og slett skutt i været, med en økning på nesten 20 dollar før den igjen falt ned til 768 dollar. Stål, kopper og aluminium har falt mellom tre til fire prosent.

Over hele Europa har aksjeprisene falt som steiner gjennom dagen. Spesielt bankaksjer har vært hardt utsatt med et fall på 12 prosent over hele kontinentet. I Frankrike har storbanken Credit Agricole falt med 13,4 prosent, mens den sveitsiske banken UBS falt med 15,1 prosent.

I Tyskland har fallet vært mer begrenset, men Deutsche Bank falt 8,5 prosent.

Kilder: Financial Times, Timesonline, Guardian Unlimited

Personvernpolicy