Kaos på Wall Street

<p class="hidden"> Kredittkrisen knuser finanshus. Foto: Scanpix</p>
 Kredittkrisen knuser finanshus. Foto: Scanpix

<p To av Wall Streets fire pilarer forsvinner. Lehman Brothers slår seg konkurs mandag, mens Merill Lynch kjøpes opp av Bank of America. Det gir utslag på børser verden over.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag slo den kriserammede investeringsbanken Lehman Brothers seg konkurs Foto: Reuters/SCANPIXMandag slo den kriserammede investeringsbanken Lehman Brothers seg konkurs Foto: Reuters/SCANPIX

Mandag slår den kriserammede investeringsbanken Lehman Brothers seg konkurs etter at den britiske banken Barclays trakk seg fra forhandlinger om å kjøpe banken. Barclay var investeringsbankens siste håp etter at også andre investorer har trukket seg. Dermed så investeringsbanken seg nødt til å selv inngi en konkursbegjæring mandag.

Billig

Også banken Merrill Lynch går inn. Bank of America kjøper opp banken for 255 milliarder kroner. Dermed sikrer Bank of America seg USAs største stab av aksjemeklere. I begynnelsen av 2007 ble Merrill Lynch anslått til å være verdt det doble av det som nå betales, men for bankene i USA har det gått nedover etter starten av boligkrisen.

Dollaren synker

Dollaren synker og den siste utviklingen på Wall Street, bare en uke etter at staten tok over de to lånegigantene Freddie Mac og Fannie Mae, sender sjokkbølger gjennom verdens aksjemarkeder. Aksjemarkedene i Australia, Singapore og Taiwan falt alle mellom 3 og 4 prosent, mens det indiske markedet falt 5 prosent.

Mandag var det amerikanske opsjonsmarkedet ned 3 prosent med tegn på at det ville synke ytterligere, mens de største europeiske aksjemarkedene så ut til å falle mellom 3,5 og 4 prosent.

Arbeidsledighet

Også for jobbmarkedet i USA vil oppkjøpet og konkursen få konsekvenser. Så langt i år er mer enn 100.000 arbeidsplasser kuttet. Nå må sannsynligvis ytterligere 50.000 arbeidsplasser skrelles vekk, mener analytikere.

Når Bank of America tar over Merrill Lynch, vil trolig 40 prosent av arbeidsstokken kuttes, noe som tilsvarer 24.000 personer. Også i Lehman Brothers vil det bli mange arbeidsløse når investeringsbanken slår seg konkurs. Rundt 26.000 personer vil miste jobben der. (©NTB)

Personvernpolicy