- Hold deg langt unna

<p class="hidden">Blant de beste spareformene i urolige tider er å betale ned på boliglåne, hevder eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox </p>
Blant de beste spareformene i urolige tider er å betale ned på boliglåne, hevder eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox

<pTre eksperter gir deg sparerådene i usikre tider. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre spare- og plasseringseksperter har alle det samme generelle rådet: Banksparing og nedbetaling av lån er de spareformene som er best egnet i urolige tider.

- Det er eksepsjonelt høy bankrente nå, og den vil fortsette å være relativt høy noen år til, sier Rolf Mæhle i Sparebankforenngen til DN Privat Økonomi.

Dermed får man mye igjen for å sette pengene trygt i banken, eller betale ned på huslånet. Mæhle tror ikke man kan forvente høyere avkastning i et aksjefond akkurat nå.

Les også: Sjekk Norges beste fond

Morten Christensen i Griff tar også til orde for det trygge:

- Dersom du har kapital og en lav risikoprofil i dag ville jeg likevel ikke øke andelen aksjer. Hvis du har høy belåning bør du nå være forsiktig med å ta risiko i andre investeringer, sier han.

For dem som allerede er inne i det urolige aksjemarket er rådet fra den siste eksperten å beholde fatningen:

- Hvis man har mulighet, bør man sitte gjennom urolige tider. Dersom man må gjøre endringer, anbefaler jeg å unngå å øke markedsrisikoen, sier investeringsrådgiver Espen Kløw i Pensjon & Finans.

Hold deg oppdatert! Følg med på Traders Corner!

- Bedre å kjøpe enn å leie

De tre er imidlertid ikke fundamentalistisk negative til andre spareformer. Både obligasjonsfond og til og med det å kjøpe bolig nå trekkes frem som gunstige alternativer:

- Hvis du ikke eier bolig i dag anbefaler jeg å kjøpe innen de kommende tolv månedene, sier Morten Christensen, og viser til at prisene allerede har falt en del, og at bolig er en gunstig investering på sikt.

Espen Kløw er soleklar når det gjelder hva man for all del bør unngå som privatperson: Unoterte aksjer, shortsalg, warrants og råvarer.

- Hold deg langt unna, sier Kløw til DN Privat Økonomi.

Les om renten:
Må tåle over 10 prosent rente

De beste spareformene i usikre tider ifølge ekspertene er: (1 er dårligst - 10 er best)

1) Banksparing - 10
2) Obligasjoner - 7
3) Aktivt forvaltet fond - 6
4) Egen bolig - 5
5) Passivt forvaltet fond - 5
6) Eiendomsfond - 4
7) Enkeltaksjer - 2
8) Unoterte aksjer - 2
9) Shortsalg - 2
10) Warrants - 1
11) Råvarer, olje - 1

Les også: Billig shopping i London

Personvernpolicy