Yara anmeldt for heleri

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIndustribedriften Yara ble fredag anmeldt for heleri som følge av å ha importert fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Det er Foreningen for sahrawier i Norge og Støttekomiteen for Vest-Sahara som står bak anmeldelsen for brudd på straffelovens paragraf 317 om heleri.

- Marokko begår alvorlige overgrep mot det sahrawiske folk og stjeler alle rikdommene våre. Yara har med viten og vilje kjøpt noe som ikke tilhørte Marokko, men oss sahrawier. Likevel valgte de å ta imot dette tyvegodset. Det er trist og urettferdig, sier Sidahmed Salem, leder av Foreningen for sahrawier i Norge.

Marokko okkuperte Vest-Sahara da Spania trakk seg ut fra sin tidligere koloni i 1975.

Både FNs hovedforsamling og Sikkerhetsrådet krever at Marokko trekker seg ut av Vest-Sahara.

Norwatch avslørte denne uka at Yara i sommer har importert 16.800 tonn fosfat til en verdi av 38,4 millioner kroner fra Vest-Sahara.

- Yaras handel bidrar til å finansiere og legitimere den marokkanske okkupasjonen og undertrykkelsen. Det er kriminelt og etisk uforsvarlig. Ettersom Yara har brutt sine tidligere løfter om å stanse slik import og trosser regjeringens klare holdning til slik handel, ser vi det som vår plikt å politianmelde forholdet, sier leder Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Fosfat brukes i Yaras kunstgjødselproduksjon. (©NTB)