Shoppingen daler

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNordmenn brukte mindre penger i butikkene i juli. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Butikkene omsatte for mindre i sommer enn ifjor, ifølge fersk statistikk fra Statistisk sentrabyrå.

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene falt med 0,6 prosent fra juni til juli i år, nok et tegn på at norsk økonomi er i ferd med å bremse opp.

De sesongjusterte tallene viste at det var spesielt elektriske varer, tekstiler og utstyrsvarer og salg av fritidsutstyr som falt, mens butikkhandel med bredt utvalg av nærings- og nytelsesmidler hadde en liten økning.

Les mer:
Folkevandring til billig shopping

Spesialhandling

Uten justering for sesongvariasjoner omsatte detaljhandelsbutikkene for 4,7 prosent mer i juli i år enn i juli i fjor, målt i volum. Omsetningen i butikker med bredt vareutvalg og butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en økning på henholdsvis 7,9 og 7,5 prosent i samme periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For kategorien butikkhandel med andre nye varer var det en økning i omsetningsvolumet med 1,9 prosent. Denne kategorien inkluderer blant annet butikker som selger klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer. Detaljhandel utenom butikk, som blant annet omfatter postordre- og internettsalg, økte med 0,8 prosent fra juli 2007 til juli 2008.

Les også:
- Det er definitivt over

Mer sprit

Dagligvarebutikkene omsatte for 13,5 prosent mer i juli i år enn i juli i fjor. Salg av vin og brennevin gikk opp med 13,2 prosent i samme periode.

Omsetningen for butikker med salg av møbler og sko, reiseeffekter av lær og lærvarer hadde derimot en nedgang med henholdsvis 1,4 og 0,9 prosent i samme periode. Totalt økte detaljhandelsbedriftene i Norge omsetningen i verdi med 7,4 prosent i juli i år sammenlignet med juli i fjor.

Les også:
- Vi er redde for å drite oss ut