Bråbrems i boligbyggingen

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKollapsen i nyboligsalget har mer enn halvert boligbyggingen i hovedstaden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo ble det satt i gang bygging av 814 boliger i første halvår, mot 1.846 boliger i første halvår i fjor. Dette gir en nedgang i igangsettingen av boliger i hovedstaden på hele 56 prosent.

Les også:

Det viser byggearealstatistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå i dag.

Kø av usolgte boliger
I går skrev DN.no at Econ Pöyrys siste rapport over nyboligsalget viser at køen av usolgte nyboliger i Oslo-området bare vokser.

Seniorkonsulent Jan Høegh i Econ Pöyry mener dagens SSB-tall i utgangspunktet viser en sunn tilpasning til lavere etterspørsel.

- Det er imidlertid usikkert hvor lenge etterspørselen vil holde seg lav, og mulig at tilbyderne vil komme på etterskudd dersom etterspørselen plutselig tar seg opp igjen. Foreløpig er imidlertid omfanget av usolgte boliger som er enten ferdigstilt eller i produksjon så høyt at dette problemet neppe blir påtrengende med det første. Jeg ser da bort fra muligheten for at det kan etterspørres en annen type boliger enn de ledige som er ferdige eller i produksjon. Det er trolig der den største usikkerheten ligger, sier Jan Høegh til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest leiligheter

Rett før helgen la Boligprodusentens Forening frem sin bedrøvelige rapport for andre kvartal.

Den viste at salget av nye boliger faller 34,2 prosent i forhold til samme kvartal ifjor, og at igangsettingen av nye boliger er 21 prosent lavere nå enn i første kvartal, og 35,4 prosent lavere enn samme kvartal i fjor.

Les også : Boligsalget stuper

- Igangsettingen av nye leiligheter er nesten fraværende. Salget av nye leiligheter er nesten bare resalg. Frem til man får tømt markedet for resalg, vil man få problemer med bygging og salg av nye boliger, sa administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig fall på landsbasis

Foreløpige månedstall fra SSB viser at det i løpet av første halvår i år ble igangsatt bygging av 12 767 boliger. Dette er 3 715 færre enn i samme periode i 2007 og gir en nedgang på 22,5 prosent. Det er registrert nedgang i boligbyggingen i tre fjerdedeler av landets fylker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Hedmark, Oppland og Troms er det registrert en nedgang i igangsettingen av boliger på henholdsvis 57, 63 og 71 prosent. Kun 5 fylker opplever vekst sammenlignet med første halvår i fjor. Størst er veksten i Nord-Trøndelag. Her er det igangsatt 480 boliger, mot 274 i første halvår i fjor.

I juni ble det for landet under ett satt i gang bygging av 2.530 boliger, 6,6 prosent færre enn i juni i fjor.

Hittil i år er det igangsatt 1 713 100 kvadratmeter bruksareal til bolig, en nedgang på 15,7 prosent.

Veksten for næringsbygninger flater ut

I løpet av første halvår ble det påbegynt bygging av 2 108 100 kvadratmeter bruksareal til næringsbygninger og bygninger til offentlig sektor, en økning på 11,0 prosent fra tilsvarende periode i 2007. Igangsettingen i juni viser imidlertid en nedgang på 13,8 prosent fra samme måned i fjor, og den sterke veksten i igangsetting av næringsbygninger flater nå ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Igangsatt bruksareal til fritidseiendommer, garasjer for private og andre bygg som ikke er næring var i perioden på 630 500 kvadratmeter, en nedgang på 7,7 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

Totalt ble det påbegynt bygging av 4 451 600 kvadratmeter bruksareal i første halvår, en nedgang på 3,5 prosent.

Korrigerte tall for april og mai

På grunn av en feil i oppdateringen av datagrunnlaget i april og mai i år har SSB valgt å korrigere de foreløpige månedstallene for disse to månedene. Feilen har bidratt til at tidligere publiserte tall for april og mai i år har vært for lave. De korrigerte tallene finnes i SSBs statistikkbank.

Les også: