Rekordmange usolgte boliger

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKøen av usolgte boliger vokser. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet ferdigstilte boliger til salgs øker fortsatt.

IllustrasjonsfotoIllustrasjonsfoto

- Dette er bekymringsfullt for utbyggerne, sier seniorkonsulent Jan Høegh i Econ Pöyry til DN.no.

Les også:

Han står bak rapporten Econ Nye Boliger, som kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i boligprosjekter på Østlandet.

I rapporten som ble lagt frem i dag er det 472 ferdigstilte boliger til salgs. Det er 98 flere enn ved forrige måling, som allerede var rekordhøy.

- Den gang så vi en nedgang i totalt antall ledige boliger, men nå er antall ledige boliger igjen stigende, sier Høegh.

Flere solgte

Likevel er antall solgte boliger høyere enn ved forrige måling.

I løpet av de siste to månedene har 507 nye boliger blitt solgt mot 303 i forrige rapport, noe som utgjør fire prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ Pöyry har registrert. Salget var på to prosent ved forrige måling (juni), og syv prosent på samme tid i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høegh ser to mulige forklaringer:

- Vi har kanskje hatt rett når vi tidligere har sagt at det er muligheter for å forhandle en del på pris. Det er jo flere ting som tyder på at prisene på nye boliger er på vei ned. I tillegg kan flere av de som har sittet på gjerdet, og vært usikre, funnet ut at de vil kjøpe ny bolig.

Salget går best i Buskerud med ti prosent salgstakt, og tregest i Oslo med en prosent i Oslo vest/sentrum, to prosent i Oslo nord og tre prosent i Oslo øst/syd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

- Vanskelige å selge

Men tilbyderne har fortsatt ingen grunn til å sprette champagnen og feire nye oppgangstider:

- Av 352 prosjekter som var i salg både i juni og august har vi registrert 239 prosjekter der ingen boliger har blitt solgt, sier Høegh.

Econ Pöyry har også registrert at nesten 500 boenheter er trukket fra markedet.

- Det skyldes vel at utbyggerne har sett at disse prosjektene har vært vanskelig å selge, og har derfor droppet prosjektene eller lagt dem på is, sier Høegh til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econ Pöyrys database er 35.500 kroner, 500 kroner mindre enn i juni. Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 51.500 kroner per kvadratmeter, mens Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 25.500 kroner per kvadratmeter.

Det er særlig i det øverste prissegmentet prisene faller.

- Det kan skyldes at noe av det som har blitt trukket fra markedet har ligget i dette sjiktet, men det kan også skyldes en viss reprising, sier Høegh.

Elendige tall

Fredag ble det lagt frem en annen rapport som viser elendige tall for nyboligmarkedet.

Salget av nye boliger faller 34,2 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, viser en andrekvartalsrapporten til Boligprodusentenes Forening.

Les også: Boligsalget stuper

Fra første kvartal til andre kvartal i år falt boligsalget 3,7 prosent, ifølge Boligprodusentene. Igangsettingen av nye boliger er 21 prosent lavere nå enn i første kvartal, og 35,4 prosent lavere enn samme kvartal i fjor. Mens bransjens ordrereserve faller 18,6 prosent i forhold til samme tid i fjor, og 6,8 prosent i forhold til foregående kvartal.

- Igangsettingen av nye leiligheter er nesten fraværende. Salget av nye leiligheter er nesten bare resalg. Frem til man får tømt markedet for resalg, vil man få problemer med bygging og salg av nye boliger, sa administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening fredag.

Les også: