Tror det økonomiske omslaget er kommet

Den økonomiske oppgangen er over, spår DnB NOR. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Den økonomiske oppgangen er over, spår DnB NOR. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRenteutgiftene spiser opp lønnsøkningene, boligprisene fortsetter å synke, og arbeidsledigheten vil øke. Økonomene i DnB NOR tror omslaget i norsk økonomi er kommet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fjoråret ble et knallår, vi må helt tilbake til 1971 for å finne en like stor vekst. Men i 2008 ser vi klare tegn til at omslaget er kommet og at veksten blir vesentlig svakere, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Tirsdag presenterte han rapporten «Økonomiske utsikter 3/08», der mange av nøkkeltallene var nedjustert siden forrige rapport. Der slås det fast at omslaget i norsk økonomi framstår stadig tydeligere, og oppgangskonjunkturen ser ut til å være over for denne gang.

– Begynner å svi

Vi tror det blir et kortvarig tilbakeslag, og at veksten vil ta seg opp igjen. Etter flere år med høykonjunktur vil vi få en økonomi mer i balanse. Blant annet har de 16 renteøkningene siden 2005 begynt å virke. Forbruket stopper opp, og forventningene svekkes. Veksten i Brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge har avtatt markert første halvår i år. DnB NOR nedjusterer sitt anslag og tror at veksten i år blir på 2,8 prosent. I fjor var den på hele 6,1 prosent, mens analytikerne tror veksten blir på 1,5 prosent i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aamdal mener likevel at vi ikke står overfor en kritisk økonomisk utvikling.

– Vi tror det blir et kortvarig tilbakeslag, og at veksten vil ta seg opp igjen. Etter flere år med høykonjunktur vil vi få en økonomi mer i balanse, mener han.

Videre ned

Tross bråbremsen i boligmarkedet, tror ikke Aamdal at bunnen ennå er nådd. Han spår at boligprisene vil falle videre det neste halvannet året. I sine økonomiske utsikter anslår han at prisene i 2008 vil falle med 2 prosent fra i fjor, og at prisfallet vil fortsette med ytterligere 1,5 prosent neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han er ikke med på at det vil komme en kollaps i boligmarkedet.

– Jeg tror ikke det er en boligboble som sprekker, men heller at prisnedgangen avspeiler økte renter og svakere økonomiske utsikter, sier Aamdal.

Jeg blir ikke overrasket om Norges Bank kommer med en renteheving til i høst, men jeg holder en knapp på at rentetoppen allerede er nådd. Med en fortsatt høy vekst i lønnsinntektene, rimelig gode utsikter i arbeidsmarkedet, videre befolkningsvekst og renter som er nær toppen, tror han at en oppgang i boligprisene kan komme mot slutten av 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Renta usikker

Analytikerne tror at den rekordlave arbeidsledigheten vil øke de neste årene og vil nå en topp på 4 prosent i 2011. Rentene kan derimot allerede ha nådd sin topp, hvis DnB NOR-analytikerne får rett.

– Jeg blir ikke overrasket om Norges Bank kommer med en renteheving til i høst, men jeg holder en knapp på at rentetoppen allerede er nådd, sier Aamdal.

Han viser til at det er tegn til at prisstigningen vil avta uten at rentene økes og legger vekt på at folks renteutgifter som andel av disponible inntekter har økt.

– Pengepolitikken bidrar til å dempe etterspørselen, og det er derfor ikke åpenbart at det er behov for nye renteøkninger, sier Aamdal. (©NTB)