Svartelistet millionbutikk

Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter
Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSelskapet er svartelistet av det norske Forsvaret og to toppledere er siktet, men Uniteam hadde i fjor nok et økonomisk toppår. - Vi kompenserer, men har tapt titalls millioner, mener eier og gründ

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uniteam-gründer Harald Engh kunne også i fjor notere et millionoverskudd, til tross for siktelse og boikott. Foto: UniteamUniteam-gründer Harald Engh kunne også i fjor notere et millionoverskudd, til tross for siktelse og boikott. Foto: Uniteam

Uniteam-konsernets omsetning økte i 2007 med hele 23 prosent til nesten en halv milliard kroner, og selv om det ble avsatt flere titalls millioner i ekstraordinære utgifter var det også en liten bedring av et positvt millionresultat (12,5 millioner).

Det viser årsrapportene levert Brønnøysundsregistrene.

- Konsernet ligger også brukbart an i 2008. Vi tjener penger, sier styreleder Tom H. Glosimot (51).

Dette skjer til tross for at en av de største kundene, Forsvaret, nekter å ha noe mer med Uniteam-tilknyttede selskaper å gjøre.

- Vi klarer å kompensere ved å satse på det internasjonale olje- og gassmarkedet, Kina og gruveindustri i Australia, men vi har nok tapt titalls millioner kroner på Forsvarets opptreden, sier Uniteams gründer Harald Engh (66), til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i etterkant av Dalseide-rapportene i fjor at Forsvaret innførte en boikott av alle selskaper tilknyttet Uniteam. Den samme skjebnen ble også skandaleomsuste Siemens til del, men også de leverte svært positive tall for 2007.

Sammen med sønnen Tommy Engh (39), som også har en sentral stilling i Uniteam-systemet, har 66-åringen fortsatt status som siktet hos politiet. De to er anmeldt av Forsvarsdepartementet (FD) for overfakturering av hele 20 millioner kroner i forhold til en kontrakt med Forsvaret fra 2003.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Uniteams 2007-regnskaper er det allerede satt av 20 millioner til å dekke et eventuelt krav om tilbakebetaling.

- Vi er dypt uenig i siktelsen, men dette gjør vi for å sikre bedriften, sier Harald Engh som i sommer trakk seg som konsernsjef.

Forsvarets boikott innebærer nå at heller ingen andre NATO-land handler med Uniteam-tilknyttede selskaper. For at en kontrakt skal inngås med utenlandske forsvar er det nødvendig med en referanse fra forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens departement.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har alle disse vært negative. Det har blant annet satt stopper for en kontrakt med det tyske forsvaret.

Leveranse av containere og annet forsvarsrelatert materiell har i perioder vært alfa og omega for selskapet. At det ikke er inngått nye kontrakter med Forsvaret rammer i første rekke datterselskapet 3S i Grimstad. De 38 ansatte produserer forsvarsrelaterte containere og risikerer nå at selskapet legges ned.

- Vi har en kontrakt med det danske forsvaret, men den opphører fjerde kvartal i år. Etterpå er det tørt og ingenting i ordrebøkene, sier Engh som er styreleder for 3S.

- Forsvarsministeren har innført boikott av 3S, pålagt andre forsvarsleverandører å gjøre det samme, og oppfordret andre NATO land til ikke å handle med oss. Hun har tørket inn bedriftens inntektsgrunnlag. Dette gjøres før vi har fått anledning til å forsvare oss i rettslig. Dette er norsk industripolitikk på sitt verste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er tydelig at FD har forhåndsdømt Uniteam selskapene og undertegnede, mener Engh.

I dag sender han varsel til fylkesmannen og NAV om mulig nedleggelse. Forsøk på å selge selskapet har også strandet, opplyser Engh.

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen har tidligere engasjert seg i saken. Han har skrevet brev til både justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Strøm-Erichsen.

I sitt svar på Hagens spørsmål om at Uniteam-tilknyttede selskaper ikke får nye kontrakter, viser forsvarsministeren til at saken etterforskes av politiet.

Hun skriver også:

«Det er Uniteam International AS selv som har foranlediget dagens situasjon på bakgrunn av sin handlemåte overfor en sentral kunde. Departementet er imidlertid klar over at avvisning vil få konsekvenser for Uniteam-gruppen. Dette er beklagelig for personer tilknyttet selskapet som ikke er implisert i denne saken».

Carl I Hagen har - overfor Grimstad Adressetidende - lovet å ta saken opp når Stortinget igjen samles til høsten.