Actas tunge vei tilbake

Acta-sjef Simen Mørdre. Foto: Aleksander Nordahl
Acta-sjef Simen Mørdre. Foto: Aleksander Nordahl
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Vi har ikke sluttet å tro på det vi gjør, sier Acta-sjef Simen Mørdre om den turbulente tiden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For bare ett år siden var Acta en av mange suksesshistorier på børsen. Pengene rant inn og aksjekursen var fire ganger så høy som idag.

Siden den gang har mye skjedd. Massiv kritikk for råsalg, nye regler for finansnæringen samt en alvorlig innsidesiktelse på et svært dårlig tidspunkt har rammet Acta hardt. Tilliten er borte og pengene renner ut.

- Vi har vært gjennom et turbulent kvartal. Ikke bare på grunn av situasjonen i kredittmarkedene, men også med alle de regulatoriske endringene, sa Mørdre på dagens andrekvartalspresentasjon.

Les også : 67 prosent av overskuddet borte

Forferdelig sak

Spesielt innsidesaken, der styreformann og gründer Fred Ingebrigsten er siktet for misbruk av innsideinformasjon, har vært tøff å svelge.

- Det var en forferdelig sak som rammet på et forferdelig tidspunkt. Og saken hadde i tillegg ingenting med Acta å gjøre, sier Mørdre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mørdre har likevel ikke mistet troen på at Acta vil komme sterkt tilbake.

- Vi har ikke sluttet å tro på det vi gjør. Vi tror fortsatt på produktutvikling og alternative investeringer, sier han.

Under lupen

Kredittilsynet har satt Acta under lupen, og står i fare for å miste konsesjonen til å drive salg av spareprodukter. En avgjørelse er ventet å komme innen tredje kvartal.

- Hva tror du resultatet av undersøkelsene blir?

- Vi gjør det vi kan, sier Mørdre.

Men selv om Mørdre ikke ønsker å spekulere i utfallet ble det idag tydelig at Acta setter alle kluter til for å gjenreise selskapet. I en egen handlingsplan som Mørdre la frem idag kommer det blant annet frem at de ikke lenger kommer til å selge lånefinansierte produkter, og at selgerene er pliktige til å oppfordre kunden til å ha minst 25 prosent av porteføljen sin i obligasjoner og pengemarkedsinstrumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Slik skal Acta bli snill

Og følger ikke rådgiverne disse reglene, er det rett ut.

- Det vil få ansettelsesmessige konsekvenser dersom rådgiverne ikke følger reglene, sier Mørdre.

Nye takter

Mange av rådgiverne har allerede forsvunnet ut døren av forvaltningsselskapet. Og for de gjenværende rådgiverne kommer ikke pengene til å komme inn like lett som før.

Acta endrer nemlig betalingstrukturen fra kundene fra fokus på nysalg til måling av hvordan fondene faktisk gjør det. Det vil si at de samlede inntektene fra betalingene fra kundene på forhånd går ned.

- Det betyr store tap på kort sikt, men det blir bedre på lang sikt fordi kundens kostnader går ned. Samtidig øker vi forvaltningshonorarene, forklarer Mørdre.

Mørdre ønsker ikke å spå om når eller om Acta kommer tilbake i samme posisjon som tidligere.

- Vi skal legge sten på sten og jobbe selskapet tilbake, sier Mørdre.

Acta stiger 4,98 prosent på Oslo Børs.

Følg aksjekursen her