Verdt 21,9 milliarder?

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix.

<pKlépierre og ABP Pension Fund har kjøpt hele Steen & Strøm for 21,9 milliarder kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om de nye eierne
* Eiendomsselskapet Klépierre er den nest største eieren av kjøpesentre i Europa.
* ABP er det største ordinære pensjonsfond i Europa, nesten like stort som det norske oljefondet.
* Klépierre er notert på CAC 40 i Paris og har en verdi på rundt 35 milliarder kroner.
*ABPs forvaltningskapital er rundt 1.650 milliarder kroner.
* Steen & Strøm eier, utvikler og forvalter i alt 30 kjøpesentre i Norge, Sverige og Danmark.
(©NTB)

Oslo (NTB-Einar Olsen): Stein Erik Hagen solgte mandag Steen & Strøm for 21,9 milliarder kroner. Nå legger han alle egg i Orkla-kurven, men først skal han nedbetale en smule gjeld.

Administrerende direktør Petter Ruzicka i Hagens familieselskap Canica sier til NTB at Hagen solgte Steen & Strøm fordi han mente det var klokt, ikke fordi han var nødt, slik det er blitt hevdet i finanspressen.

Han bekrefter at noe av oppgjøret vil bli benyttet til å redusere selskapets gjeld, men ifølge Ruzicka er de nye investeringene de nå planlegger like viktige.

På spørsmål om Canica vil bli enda større i Orkla, sier Ruzicka:

– Jeg kan ikke si noe om våre planer i et børsnotert selskap, men Canica er en stor og langsiktig eier i Orkla. Det vil vi fortsatt være.

Fransk kjøper

Det var den franske kjøpesenterkjeden Klépierre som sammen med det nederlandske pensjonsfondet ABP som kjøpte Steen & Strøm. Klépierre er Europas nest største kjøpesentereier, mens ABP er Europas største pensjonsfond. ABP vil nå eie 43,9 prosent av Steen & Strøm, mens Klépierre vil eie 56,1 prosent.

Steen & Strøm skal fortsatt drives av selskapets nåværende ledelse og ansatte. Selskapet har over 400 ansatte.

Det er ventet at salget vil bli fullført i løpet av høsten 2008, forutsatt at konkurransemyndighetene godkjenner salget.

Prosess startet i fjor

Ruzicka avviser at det var Canicas sterke eksponering i Orkla som gjorde at Hagen solgte kjøpesenterkjeden og nå er helt ute av all dagligvarehandel der han tidligere har tjent en formue.

– Vi begynte forberedelsene til salget for ett år siden. Etter den tid steg verdien av Orklas aksjer til det høyeste nivå noensinne. Våre planer hadde således ikke noe å gjøre med det fallet Orkla-aksjen har opplevd denne våren, sier Canica-sjefen.

Han bekrefter at det dreier seg om et kontantsalg, og at gevinsten ved salget utgjør 3,5 milliarder kroner. Kjøperen overtar all gjeld som Steen & Strøm i dag har. Dermed få Canica til disposisjon rundt 10 milliarder kroner.

Full kontroll i Orkla

Med en eierandel på 23 prosent har Canica i praksis full kontroll med Orkla. I øyeblikket har aksjeposten en verdi på rundt 15 milliarder kroner mens den ved årsskiftet var på nærmere 25 milliarder kroner.

Ruzicka understreker imidlertid at Canica er meget langsiktig når selskapet nå har gått helt ut av dagligvarehandelen og over til produsentleddet.

Stein Erik Hagen sier til E24 at han kunne ha ønsket at gevinsten hadde vært større, men at prisen ikke er så gal likevel. Man må ha litt måtehold, sier Hagen.

Nettstedet viser også til en pressemelding der Hagen sier det var økonomisk riktig å gjennomføre transaksjonen på nåværende tidspunkt.

Personvernpolicy