100.000 arbeidsinnvandrere i Norge

Utlendingsdirektoratets direktør Ida Børresen la torsdag fram UDIs tall for første halvår. Tallene for arbeidsinnvandring i Norge går rett i taket, sa direktøren. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX).
Utlendingsdirektoratets direktør Ida Børresen la torsdag fram UDIs tall for første halvår. Tallene for arbeidsinnvandring i Norge går rett i taket, sa direktøren. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX).

<pFor første gang er det over 100.000 utlendinger i jobb i Norge. Det tjener Norge godt på, skal vi tro UDI-direktøren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): - Kurven for antallet arbeidsinnvandrere i Norge går rett i taket, sa direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) Ida Børresen da hun presenterte UDIs halvårsstatistikk torsdag formiddag.

Aldri før har det vært så mange utlendinger i arbeid i Norge som nå. I 2004 lå antallet arbeidsinnvandrere i Norge på 20.000. Siden den gang har det økt jevnt hvert år.

1. juli i år var det for første gang over 100.000 utlendinger i med arbeidstillatelse i Norge.

På samme tidspunkt i fjor var antallet på 76.100.Børresen mener at Norge nyter godt av den høye arbeidsinnvandringen.

- Jeg tror ikke vi hadde sett den samme høykonjunkturen i den norske økonomien uten økningen i arbeidsinnvandringen, sier UDI-direktøren til NTB.

Fornøyde Frp

UDI-direktøren får støtte fra FrPs innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen.

- Presset på den norske økonomien hadde nok vært mye kraftigere uten arbeidsinnvandringen. Så lenge det er behov for mer arbeidskraft i Norge, så er det helt fint med arbeidsinnvandring. Det er stort sett flinke folk som kommer til Norge, og de gjør en utmerket jobb, sier han til NTB.

Amundsen understreker imidlertid at han ikke ønsker at Norge skal hente arbeidskraft utenfor EU.

- Det er fullstendig unødvendig å hente arbeidskraft utenfor Europa. Det er et stort arbeidsmarked i EU som løser alle problemene på det norske arbeidsmarkedet, sier Amundsen.

Flest fra Polen

Det er EU-land som står for de største gruppene arbeidsinnvandrere i Norge. De 46.500 polakkene med arbeidstillatelse i Norge står for den største gruppen, mens Tyskland og Litauen opptar andre- og tredjeplassen med henholdsvis 11.200 og 10.400 arbeidere i Norge.

Stadig flere av utlendingene som kommer til Norge for å jobbe, tar også med seg familien og etablerer seg i landet. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities frykter at dette kan føre til større forskjeller i samfunnet.

- Dersom man får en stor andel permanente arbeidsinnvandrere, kan vi etter hvert få et samfunn med større sosiale problemer der arbeidsinnvandrerne blir en slags annenrangs borgere. De tar jobber andre ikke vil ha, og takker ja til lavere lønninger, sier han.

- Bra for veksten

Andreassen er enig med Amundsen og Børresen i at arbeidsinnvandringen er sunn for norsk økonomi.

- Men mange tror at høy vekst i seg selv er bra, og at arbeidsinnvandringen er bra av den grunn. Det er klart at økonomien vokser mer når flere personer arbeider i landet, men verdiskapningen per person øker ikke av den grunn, sier han.

Asyløkning

Foruten økt arbeidsinnvandring, viser UDIs halvårsstatistikk at antallet asylsøkere øker kraftig.5.400 personer søkte asyl i Norge i årets seks første måneder, mot 2.450 i samme periode i 2007. UDI regner med at pågangen vil bli enda større i andre halvår og forventer at 15.000 vil søke om asyl i Norge i løpet av året.

Dermed trengs det mellom 5.000-7.000 nye asylplasser fordelt på 120-130 asylmottak.

Personvernpolicy