Ny oljepris-rekord

<p class="hidden">Foto: Colourbox.com. </p>
Foto: Colourbox.com. 

<pUroen i Midtøsten ga fredag rekordpriser på olje.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekulasjoner omkring faren for et israelsk angrep mot Iran ga fredag ettermiddag en oljepris på over 146 dollar fatet. Dette er ny rekord.

(Klokken 14.44 norsk tid lå prisen på et fat Brent crude med levering i august på 146,5 dollar fatet).

Økningen på fire dollar kom etter at Jerusalem Post meldte at israelske krigsfly har gjennomført øvelser over Irak. Det spekuleres omkring faren for et eventuelt israelsk forkjøpsangrep mot Iran, etter en rekke krasse utspill og militære øvingsaktiviteter fra begge parter, melder Bloomberg.com.

Les også: Fare for storkrig i Midtøsten

Parallelt med utviklingen i Midtøsten, har en brasiliansk fagforening varslet en fem dager lang streik på oljeplattformer som står for 80 prosent av Brasils råoljeproduksjon. Nigerianske aktivister har også varslet at de akter å gjenoppta sine angrep mot oljeinstallasjoner i landet

På slike nivåer vil for eksempel automobil- industrien tilpasse seg, folk vil kjøpe færre biler og mer miljøvennlige biler. Markedet tar seg av den effekten myndigheter kunne brukt skattesystemet til. Norske analytikere tar utviklingen med stor ro.

- Situasjoner som denne har markedet klart å absorbere tidligere. Skulle prisen stige ytterligere, opp mot 200 dollar fatet, tror vi økonomien vil korrigere seg i forkant av dette, sier råvaretrader i DnB Nor Markets, Nils Fredrik Hvatum, til ABC Nyheter.

Han tror økte oljepriser kan gi en miljøeffekt.

- På slike nivåer vil for eksempel automobilindustrien tilpasse seg, folk vil kjøpe færre biler og mer miljøvennlige biler. Markedet tar seg av den effekten myndigheter kunne brukt skattesystemet til, sier han.

Hvatum tror Norge vil tjene gode penger på de økte oljeprisene, men samtidig se økte produksjonskostnader.

- I og med at olje er en ryggrad i økonomien, og at denne sektoren drar opp kostnadsnivåene rundt omkring, vil også servicenæringene rundt oljeindustrien bli dyrere. Dermed blir det generelt dyrere å ta ut oljen, sier Hvatum.

Sterke økninger og svingninger i oljeprisen har vært vanlig det siste året.

- Det har vært en voldsom volatilitet den siste tiden. Det viser seg at det geopolitiske nyhetsbildet har mye å si for bevegelsene i markedet. For enhver nyhet som har med Israel og Iran å gjøre, vil oljeprisen kunne reflektere frykten for knappere tilbud på olje, sier Hvatum til ABC Nyheter.

Personvernpolicy