- Spår boligprisene opp

<p class="hidden">Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Landsbanki. Foto: Johannes Worsøe Ber/DN.no         </p>
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Landsbanki. Foto: Johannes Worsøe Ber/DN.no

<pBoligprisene skal stige hele neste år, tror sjeføkonom Jan L. Andreassen i Landsbanki. Se prognosene til ti boligeksperter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Høsten i boligmarkedet blir svak, men det tar seg opp gjennom hele 2009, mener Jan L. Andreassen.

Riktig nok antar han at første kvartal blir svakere enn normalt, men allerede fra påsken og ut blir det solid stigning, mener sjeføkonomen.

Ved utgangen av 2007, spådde han at boligprisene skulle opp tre prosent i 2008, nå tror han mer på -1 prosent.

- Faller resten av året

IllustrasjonsfotoIllustrasjonsfoto

For eksisterende boliger, særlig leiligheter, er det stort tilbudsoverheng, derfor vil det ta noe mer tid før stigningen kommer, påpeker Andreassen.

Sjekk boligprisene der du bor

- Renteoppgangen og kreditturoen har naturlig nok slått inn i de rentefølsomme delene av boligmarkedet – markedet for leiligheter. Den største kostnaden du har ved å bo i en moderne leilighet er nettopp renteutgifter, og når de stiger blir det mer kostbart å bo hver eneste dag og hver eneste måned. Trolig vil leilighetsprisene falle svakt resten av året. Markedene for eneboliger er mindre rentefølsomme og vil trolig holde seg bedre. Vi kan til og med se stigning for familievennlige villaer i attraktive boområder, sier Andreassen

Boligtallene som ble lagt frem tirsdag viste at boligprisene falt 1 prosent fra mai til juni, og er nå 2,7 prosent lavere enn i juni i fjor.

Les:
Bolignedturen fortsetter
- Verste siden 1992

- Forbigående fall

- Nå får vi en reprising av boligmarkedet som følge av høyere renter. Et viktig poeng er at renteoppgangen skyldes de gode tidene i norsk økonomi. Mens renteoppgangen på begynnelsen av 1990-tallet skyldtes forsvaret av kronekursen i en nedgangskonjunktur. Det er vesensforskjell, sier Andreassen.

Boligprisene falt sammenhengende fra 1988 til 1992. Deretter har det vært oppgang alle år, selv om de færreste tror det blir slik i år.

- Men nedgangen i boligmarkedet nå er en forbigående episode, i likhet med det vi så i 1998-1999 og 2002-2003. Hvis man ser på tallene i de fleste norske byene, toppet boliger ut i påsken i fjor. Etter det har mange fått ti prosent lønnsvekst over to gode lønnsoppgjør. Og over tid vil lønnsveksten drive boligprisene videre oppover, sier Andreassen.

- Vanvittig rike

Poenget som Andreassen mener mange misser på er at Norge er blitt ustyrtelig rikt det siste året.

- Vi ble svært rike da oljeprisene doblet seg på noen få år frem til påsken i fjor. Siden den gang har imidlertid oljeprisen nær doblet seg nok en gang.

Dette skaper enorme inntekter som skal fordeles ut i det norske samfunnet.

- Enten dagens regjering vil det eller ei så får vi betydelige skatteletter i neste stortingsperiode. Det er den høye oljeprisen som gir oss optimisme for fremtiden, som sikrer våre pensjoner, finansierer våre rause lønnsoppgjør i offentlig sektor og nærmest garanterer at lønnsveksten de neste årene blir anstendig. Derfor tror jeg rentene trolig vil falle moderat de neste årene. I år tar vi nær sagt alle kostnadene med denne rikdommen, midlertidig høye renter og et hopp i bensinprisene som får bilistene til å rase. Man må imidlertid ikke glemme at i nettoforstand er vi blitt vanvittig rike det siste året, sier Andreassen.

Navn

Opprinnelig prognose 2008

Oppdatert prognose 2008

Prognose 2009

Jan L. Andreassen, sjeføkonom Landsbanki

3%

-1%

5%

Kjell Senneset, sjeføkonom Prognosesenteret

5%

0%

5%

Liv B. Hansteen, leder prosjektmegling DnB Nor Eiendom

4%

2%

4%

Kyrre Aamdal, seniorøkonom DnB Nor Markets

3%

0%

3,7%

Ådne Cappelen, forskningsdirektør Statistisk sentralbyrå

7,1%

2,4%

3,6%

Ola Mæle, investor

5%

3-5%

3%

Hans Petter Skogstad, daglig leder Makrosikt

-1%

-1%

3%, men kommer trolig til å sette ned anslaget.

Lisa Reiakvam, direktør Econ Pöyry

2-5%

0%

2-3%

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom First Securities

-3 – -5%

-1 – -2%

-1 – -2%

Steinar Juel, sjeføkonom Nordea

0 – -5%

-5 – -7%

-5 – -7%

Kilde: DN.no/DN

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus