– Høye matvarepriser setter utviklingen tilbake

– Høye matvarepriser setter utviklingen tilbake
– Høye matvarepriser setter utviklingen tilbake

<pVerdenssamfunnet er helt nødt til å handle nå for å hjelpe de mange millioner menneskene som lider fordi matvarer er blitt dyrere, ifølge lederne av FN og Verdensbanken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 105 millioner mennesker kan havne under fattigdomsgrensa på grunn av de høye matvareprisene, deriblant 30 millioner i Afrika, ifølge en foreløpig studie fra Verdensbanken som nylig ble offentliggjort.

– Høye matvarepriser er allerede i ferd med å snu framgangen i utviklingsarbeidet, advarte FNs generalsekretær Ban Ki-moon på G8-toppmøtets første dag mandag.

Kornprisene har mer en doblet seg siden januar 2006, og 60 prosent av stigningen har skjedd i år.

– For å forhindre ytterligere lidelse ber vi verdens ledere om å sørge for omfattende og umiddelbar hjelp, deriblant med matvarehjelp og gjødsel og andre tiltak rettet mot årets produksjon, fortsatte Ban.

– Handling nå

For å løse dette problemet trenger vi ikke noe vitenskapelig gjennombrudd. Vi vet hva vi trenger å gjøre... Verdensbankens leder Robert Zoellick, som også deltar på toppmøtet på den nordjapanske øya Hokkaido, sier det er et umiddelbart behov for om lag 50 milliarder kroner til utdeling av mat og penger til de aller fattigste og til støtte for landbruket for å bedre neste års avlinger.

– For å løse dette problemet trenger vi ikke noe vitenskapelig gjennombrudd. Vi vet hva vi trenger å gjøre, sa Zoellic på en pressekonferanse mandag.

– Det vi trenger er ressurser, handling og resultater nå, fortsatte han.

Også rekordhøye oljepriser på over 140 dollar fatet rammer verdens fattige svært hardt, advarer lederen for Verdensbanken.

Tørke

FNs generalsekretær påpeker at også global oppvarming rammer arbeidet for å nå FNs tusenårsmål om å halvere antall fattige i verden innen 2015.

– Vi har en tendens til å tenke på klimaendringer som noe som vil skje i framtiden. Det er det ikke. Vi ser allerede nå, spesielt i Afrika, at tørke og endringer i vannmønstrene forverrer de utfordringene vi står overfor i arbeidet med å nå tusenårsmålene, sier Ban.

Han oppfordrer G8-landene, som består av USA, Canada, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia, Japan og Russland, til å bli enige om et langsiktig mål om å halvere utslippene av klimagasser innen 2050. Samtidig mener han dette må kombineres med mer kortsiktige mål som vil anspore markedskreftene til å redusere energiforbruket.

– Vår innsats så langt har vært for splittet, for tilfeldig og for liten, framholdt Ban. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus