Norsk bistand uten effekt

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pNorge har brukt fire milliarder bistandskroner på Zambia i løpet av 15 år. Landet har likevel like mange fattige i dag som da det ble selvstendig i 1964.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta: Zambia

Har fått mer enn 4 milliarder kroner i bistand fra Norge i perioden 1991 - 2005.

I perioden er Norge den åttende største bistandsyteren til Zambia.

Omtrent like mange fattige nå som da landet ble selvstendig i 1964.

Grenser til bl.a. Zimbabwe, Angola og Mozambique.

Befolkning (2007): 12 millioner

Forventet levealder (2007): 42 år

En zambisk-britisk rapport er svært kritisk til effektene av femten år med norsk bistand til det sør-afrikanske landet Zambia. Siden 1991 er mer enn 4 milliarder norske kroner bevilget til å bekjempe fattigdom, men gigantsummen har bare hatt en begrenset effekt.

Norsk bistand skal gjerne hjelpe kvinner, barn og de aller fattigste. Men det har man ikke klart i Zambia.

- Ingen pekefinger

I tillegg slår forskerne fra Oxford Policy Management (OPM) også fast at de norske politikerne - fra Grete Faremo (AP) i Gro-regjeringen fra 1990 til Eriks Solheim (SV) sin forgjenger, Hilde Frafjord Johnson (KrF) - har hatt en begrenset forståelse for betydningen av lokale maktstrukturer.

- Jeg vil ikke rette noen pekefinger mot mine forgjengere, men jeg tror det har vært alt for lite fokus på den lokale politiske makten. Hele utviklingsdebatten har, etter min mening, hatt overfokus på internasjonale temaer, sier dagens bistandsminister til ABC Nyheter.

- Folk på venstresida tror at det er de flernasjonale selskapene som styrer verden, og de på høyresida tror USA kan diktere verden, men all politikk er lokal som Tip O'Neal sa. Det er kjernepunktet, sier Solheim som mener hans ti år som fredsmegler på Sri Lanka var «en eneste lærepenge i hvor dominerende det lokale politiske maktspørsmålet er».

Bistandsminister Erik Solheim roses for sin vilje til å vurdere tidligere bistand til Zambia. Foto: ScanpixBistandsminister Erik Solheim roses for sin vilje til å vurdere tidligere bistand til Zambia. Foto: Scanpix

- De lokale politikerne i Zambia, som alle andre steder, forholder seg mest til hva som gir dem makt slik at de kan gjenvelges og få flest mulig tilhengere. Det har vært alt for lite oppmerksomhet mot det.

Selv om OPMs rapport slår fast at norsk bekjempelse av fattigdom i Zambi har vært mislykket, viser den til at man har oppnådd andre mål. Norsk bistand har for eksempel lyktes godt i å styrke institusjoner og bygge kompetanse. Blant annet framheves arbeidet med å forbedre den zambiske Riksrevisjonen.

Forskerne påpeker at lokale maktpersoner har brukt bistandsmidler - fra Norge og en rekke andre land og instutusjoner - til egen fordel. Pengene har blitt brukt til å befeste egen makt og midlene er spredd til egen slekt og stammefrender.

- Modig gjort

Økonomen Anne Thomson ledet denne gjennomgangen av norsk bistand til Zambia. Hun synes dagens regjering fortjener ros for å tørre å sette bistand inn i et lokalt maktperspektiv:

- Norge er det første landet som foretar en vurdering i en slik sammenheng. Det er modig gjort, sier hun til ABC Nyheter.

- Det er som å stille et spørsmål uten å vite svaret, noe advokater gjerne advarer mot. Men Norge gjorde det. nå begynner andre land å gjøre lignende bakgrunnsanalyser, men Norge var de første - som jeg vet - som gjorde det for å vurdere hvordan deres bistand brukes, sier Thomson.

Selv om internasjonale givere, deriblant Norge, til en viss grad har lykkes i å holde regjeringen teknisk ansvarlig, har dette ikke betydd at de fattige på landsbygda i Zambia har nytt godt av de enorme pengeoverføringene til et av de mest bistandsavhengige land i verden.

Erik Solheim vil at lærdommen om de lokale maktstrukturenes betydning skal spres.

- Vi lurer bare oss selv hvis vi ikke tror dette er helt sentralt. Dette er absolutt en tankevekker. Jeg skulle ønske at hele vårt system - Norad, ambassadene og de frivillige organisasjonene som driver bistand - så på Zambia og lærte av dette.

- Det er viktig at sies hele tiden slik at folk får en forståelse for det. De politiske lederne i Zambia vil tenke på hvordan bistanden kan bidra til å få dem til å beholde makten. Det er ikke anderledes enn at europeiske ledere forsøker å beholde politisk makt ved økonomiske virkemidler.

- Vi har hatt alt for lite fokus på det, for vi har trodd at fattige land i bunn og grunn har blitt styrt av kapitalismen eller storkapitalen eller den amerikanske politikken eller Verdensbanken eller hva det måtte være. Men Makt er fokus nummer 1 for lokale ledere.

- Så at bistand brukes for å beholde den lokale makten, det er ok?

- En politisk leder i et fattig land vil alltid være interessert i hvordan bistand kan brukes til å befeste egen makt. Hvis du tror noe annet lurer du bare deg selv - ingen andre.

- Da jeg kom til Sri Lanka etter tsunamien var det ikke noe tvil om at mange på den daværende regjeringens side tenkte på hvordan bistanden ville bidra til å befeste deres makt, og mange i opposisjonen regnet med at bistanden ble brukt på en så dårlig måte at det kunne befeste deres makt, sier han.

- Nå mener ikke jeg på noen måte at bistanden til Zambia har vært bortkastet. Uten den hjelpen hadde Zambia vært fattigere, det er realiteten.

- Det Zambia ikke har klart å få til, i hvert fall ikke før nå, er den selvforsterkende økonomiske veksten som vi har i Kina eller Vietnam eller andre asiatiske land. Nå har Zambia rundt 6 prosent årlig vekst, hvis de klarer det i ti år fremover, så er det nesten 100 prosent tilsammen. Da vil landet være vesentlig endret, sier den norske bistandsministeren.

Les også:

En utfordring og et eventyr, borgerartikkel om bistandsarbeide i Zambia, 23.05.08

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus