- Nedturen kan vare to år

Rådgiver og trader Svein Hag. Foto: DN.no
Rådgiver og trader Svein Hag. Foto: DN.no

<pBørsen har ikke falt halveis ennå, mener en pessimistisk Svein Haga. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs opplevde årets tredje største fall torsdag.

Les også: Børsen i kjelleren

Nå venter rådgiver og trader Svein Haga et utstrukket bear-marked på aksjebørsene fremover, der det kan ta opptil to år fra toppen ifjor høst til bunnen, og der fallet kan bli opptil 50 prosent, skriver Finansavisen.

- Jeg tror ikke vi har gjort unna mer enn 40 prosent av fallet i omfang eller tid, skriver Haga i et markedsnotat.

Les også: - Dommedag venter på børsene

"Så og så"

Han forklarer sitt syn overfor avisen med at det er en variant av en sånn aksjemarkedsstatistikk som sier at så og så lang tid etter et rentekutt vil aksjemarkedet være så og så høyt.

Haga tror ikke på stagflasjon som på 70-tallet (inflasjon i kombinasjon med stagnasjon i økonomien, red. anm.), men stagflasjon i den forstand at sentralbankene har veldig lite spillerom for å senke renten før de skyter seg selv i den andre foten.

Advarer mot "lure-oppturer"

Haga advarer imidlertid mot oppturer underveis som kommer til å koste mange dyrt fordi de tror at den "virkelige" oppturen har begynt.

- Om man ikke forstår hva som har rammet verdensøkonomien, men prøver å innrette seg som under vanlige nedturer, får man problemer nå, hevder Haga.

Også i januar var Haga pessimist:

- Bare et blaff ....... og ifjor høst: Haga spår børskræsj - igjen Krisestemning Haga er imidlertid ikke den eneste pessimisten i aksjemarkedet for tiden.

Stemningen blant investorene på Børsen har nemlig ikke vært dårligere på ni år, ifølge DnB Nors Private Banking Sentiment, som måler investorers og finansrådgiveres syn på aksjemarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

For et par måneder siden viste stemningsbarometert at optimismen rådet. Men den siste oppdateringen viser at stemningen har snudd. Nå ser investorene mørkt på fremtiden. Som følge av den siste tids markedsuro peker stemningsbarometeret mot bunn.

Poenget med barometeret er at det historisk har vært egnet til å forutsi skift i markedet.

Barometeret er ment å vise hvordan mennesker blir grepet av stemningen og dermed fintet ut. Historisk har det vist seg at svært positive investorer gir dårlig avkastning, mens ekstremt pessimistiske investorer gir ekstremt god avkastning på kort sikt. Rekylen kan komme raskt, sier Trym Riksen i DnB Nor Kapitalforvaltning til DN.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus