Bytter ut norske kirurger

For tre måneder siden besøkte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen de norske kirurgene i Meymaneh. Til høsten byttes de ut med makedonere. Foto: Lars Magne Hovtun/ FD
For tre måneder siden besøkte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen de norske kirurgene i Meymaneh. Til høsten byttes de ut med makedonere. Foto: Lars Magne Hovtun/ FD

<pFra høsten skal norske soldater i Afghanistan behandles av makedonske leger. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Makedonia har inngått en treårig avtale med Norge om å stille kirurger og sykepleiere til den norske basen i Meymaneh i Afghanistan. Det innebærer at det ikke lengre vil være norske kirurger til stede i krigsområdet fra høsten av.

Forsvaret har i lengre tid slitt med legedekningen for de norske soldatene på oppdrag i ISAF. Nå håper forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen å ha løst krisen.

– Det er ikke tvil om at vi har hatt enkelte rekrutteringsutfordringer i forhold til å få spesielt kirurger til Meymaneh. Denne avtalen løser det problemet i lang tid, sier Strøm-Erichsen.

Ifølge Forsvarsdepartementet (FD) sine hjemmesider innebærer samarbeidsavtalen at Makedonia stiller et eget kirurgisk team bestående av to kirurger, to operasjonssykepleiere, en anestesilege og en anestesisykepleier til basen i Nord-Afghanistan.

Arbeidet med avtalen startet i fjor høst. Tidligere har FD også forsøkt å få i stand en lignende avtale med Serbia, men det måtte skrinlegges i fjor. De første makedonske legene reiser til Afghanistan allerede i desember.

Økonomisk vil Norge og Makedonia dele på kostnadene. Norge skal betale for trening, utrustning og enkelte andre forhold, mens Makedonia skal betale helsepersonellets lønninger.

ABC Nyheter spurte torsdag formiddag hva dette egentlig innebar, men på det tidspunktet hadde ikke FDs informasjonsavdeling noen klar oversikt over økonomien i avtalen.

– Dette er ikke noe vi velger av økonomiske årsaker. De makedonske legene er dyktige fagpersoner, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus