Til krig mot data-krøll

Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter
Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForsvarets nye datasystem koster flere hundre millioner kroner, men en høy feilprosent gjør det nå nødvendig å hente inn betydelige ekstra ressurser.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For fjorten dager siden lanserte Forsvaret sitt prestisjetunge nye felles datasystem, til tross for betydelig skapsis og redsel internt for at dette var for tidlig, slik ABC Nyheter tidligere har rapportert.

Men nå begynner negative konsekvenser å utkrystallisere seg. En sentral enhet som Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) opplever store mangler og betydelige feil i sine nødvendige data.

- I det nye systemet vil det være mer enn en million artikelnumre og det er en kjempejobb å få dette på plass. Det ville det vært uansett når systemet ble lansert, mener LOS-programmets Øystein Vea.

- Det er i første rekke FLO som berøres av den nye løsningen, det er de som får dette rett i trynet, sier Vea til ABC Nyheter.

Han håper på at de verste feilene skal være rettet opp før nyttår.

FLO har ansvar for alt materiell i Forsvaret og legger beslag på mer enn 60 prosent av alle bevilgninger til de væpnede styrker over forsvarsbudsjettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev til Forsvarsstabens øverste ledelse (datert 26.06.08) fastslår FLO nå at dataløsningen (SAP) innenfor det såkalte Økonomiprosjektet var «prematur».

FLOs stabssjef ber om 60 soldater for å fikse datakrøll i Forsvaret. Dataløsningen er «prematur», mener Lars Johan Fleisje.FLOs stabssjef ber om 60 soldater for å fikse datakrøll i Forsvaret. Dataløsningen er «prematur», mener Lars Johan Fleisje.

FLOs stabssjef, flaggkommandør Lars Johan Fleisje, skriver også at «Datakonverteringene medfører store mengder feil og transaksjoner som manuelt må etterregistreres. I tillegg må det også gjennomføres manuelle konverteringer».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomiprosjektet har som mål å gi forsvarsledelsen troverdige opplysninger om den reelle økonomiske situasjonen i Forsvaret. I tillegg skal løsningen, som koster flere hundre millioner kroner, gjøre det enklere å spore materiell og utstyr.

For å avhjelpe krisen FLO opplever, ber man nå om at det settes inn betydelig ekstra manuell hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Økonomiprosjektet skal dagens tre hovedsystemer for databehandling (med en rekke undersystemer) sys sammen til ett system.

- Det har vært variernede datakvalitet tidligere og selv om det er gjort et godt stykke arbeid for å rette opp dette, så er det fortsatt utfordringer i datakvaliteten, sier Vea.

Han påpeker også at Forsvaret har hatt en fem ukers frysperiode hvor det ikke har blitt lagt inn noen nye data. Dette arbeidet - som er gjort på papir - skal nå også legges inn i den nye løsningen.

I sitt brev til den øverste militære myndighet ber FLOs stab om at inntil 60 soldater med «allmenn datakompetanse» avsettes til å punche inn de mangelfulle data og rette opp feil. FLO regner , i første omgang, med at soldatene skal jobbe med dette i hele august og september.