Her er de billigste kredittkortene

Her er de billigste kredittkortene
Her er de billigste kredittkortene
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForskjellene er enorme. Pass deg for skjulte gebyrer!</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke kort er de billigste å bruke i utlandet - både når det gjelder minibankuttak og shopping? Her er det store prisforskjeller. Det koster penger å ta ut penger i utlandet, men det er forholdsvis billig å trekke kortet for et par sandaler eller en ny dress.

Vi har sjekket prisene på 21 forskjellige kort, noen er kjente, noen mindre kjente og noen er nye. Vi har sett på alle sidene ved kortet, men valgt å fokusere på utenlandshandel og minibankuttak nå som det er ferietid, og mange skal til utlandet.

Gjemmer valutapåslaget

Det kan lønne seg å trekke kortet når man er på shopping i utlandet, for hos alle bankene kommer du unna med valutapåslag på rundt 1,75 prosent av uttakssummen. Dermed koster det 17,50 kroner å ta ut 1000 kroner i minibank utenfor Norge. Så desto mer penger du tar ut, desto mer betaler du for å ta ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Her er hele listen, fra dyrest til billigst


Disse prisene er gebyrer, valutapåslag og effektiv rente. Beregnet ut ifra uttak på 1.000 kroner i utlandet og 1.000 kroner varekjøp i utlandet. Merk at prisen lengst til høyre er inkludert årsavgift og innmeldingsavgift.


Valutapåslaget er stort sett fra 1,5 prosent til 1,75 prosent, og banken baker gjerne valutapåslaget inn i summen. For den gjennomsnittlige bankkunde kan påslaget være vanskelig å oppdage, og de færreste bankene opplyser om denne summen. En kunderådgiver DinSide snakket med, hevdet at valutapåslaget var lovpålagt. Varekjøp i utlandet koster det samme for alle kortene i prisundersøkelsen, utenom American Express, som er 0,25 prosent billigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Femti per tusenlapp

Uttak i utlandet har større prisforskjeller. Vi har igjen tatt utgangspunkt i et uttak på 1.000 kroner, men denne summen er det vanskelig å regne ut ifra når man er i utlandet. Cresco Gold, 365Privat Kredittkort og Storebrand Mastercard Black er de dyreste kortene du kan ta ut penger med. Med disse koster det henholdsvis 72,50 kroner, 67,50 kroner og 67,50 kroner å ta ut 1.000 kroner. De billigste på uttak er Bank Norwegian, Kash Visa, Ya kredittkort, Skandiabanken, GE Money Bank kredittkort og Landkreditt Visa kredittkort. De tar kun 1,75 prosent valutapåslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Tretten av kredittkortene tar mer enn femti kroner for å ta ut en tusenlapp, og gebyrene er gjerne en viss prosent av uttakssummen, eller en satt prosent med minimumsbeløp.


Se prisene for uttak og varekjøp i utlandet

Spar en hundrelapp

Hvis du sjekker prisene på kredittkortet ditt før du drar på ferie, kan du spare nesten en hundrelapp per tusenlapp. Gebyret for både uttak og varekjøp for til sammen 2.000 kroner er fra 35 til 90 kroner. Og da bør du i tilegg regne med å ta ut penger og handle flere ganger, for noen av kredittkortene og de utenlandske minibankene har en beløpsgrense, slik at du ikke får tatt ut alt du trenger på en gang.


Det er flere ting enn uttak og varekjøp i utlandet du bør ta til etterretning før du bruker eller skaffer deg kredittkort. Vi har sjekket hvor mye årsavgiften er på, hvor mange rentefrie dager man får, og hva innmeldingen koster. Og har ditt kredittkort reise- og avbestillingsforsikring?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Se oversikt over årsavgift, innmeldingsavgift, rentefrie dager og effektiv rente

600 i året

Av 21 kort, har syv årsavgift fra 50 kr til 695 kr. Diners Club Privat/Finans, American Express og Eurocard Privat skiller seg negativt ut, det koster henholdsvis 695 kr, 650 kr og 645 kr i året for å eie disse kortene. Det er også bare et kort som har innmeldingsavgift, det er American Express, og det koster 150 kroner.


De fleste kortene i prisundersøkelsen har et visst antall rentefrie dager. Det betyr at hvis du betaler kreditten du har brukt innenfor de rentefrie dagene, betaler du tilbake akkurat den summen du har brukt, og ikke mer. Kortene har fra 20 til 52 rentefrie dager.


Vær oppmerksom på at betalingene gjerne er delt inn i forskjellige perioder. Hvis du for eksempel har 45 rentefrie dager, bør du stort sett regne med at betalingstiden er kortere enn 45 dager. Som regel betaler man da for alt man har brukt i mai, den 15. juni, og da har man 45 rentefrie dager fra 1. mai, men bare 30 rentefrie dager igjen hvis du kjøper noe den 15. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Pass på renta

Hvis du går utover de rentefrie dagene, er du nødt til å betale effektiv rente av beløpet du har brukt. Betaler du innen fristen, har det i bunn og grunn ingenting å si hvor høy renta er, men mange bruker kredittkort og betalingskort nettopp for å utsette betalingen. Og da bør man ta en titt på den effektive renta.

Artikkelen fortsetter under annonsen


For kortene vi har undersøkt er den effektive renta fra 14,40 prosent til 28,9 prosent. Visa Gebyrfri har 28,9 prosent rente, men de opererer med to rentesatser, for uttak er renta for varekjøp 21,9 prosent og renta for uttak er 28,9 prosent. Renta på 14,40 prosent er Landkreditts rente. Tretten av 21 kort har rente på over 20 prosent, og du kan risikere å betale opp til om lag 420 kroner i renter for 2.000 kroner.


Vi regner da ikke med American Express` rente på 12,50 prosent, fordi den kun gjelder hvis man ikke betaler innen fristen hver måned, og er et slags overtrekksgebyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen


American Express Card er med i tabellen, men det er verken et kredittkort eller et debetkort. Med Amex-kortet bruker du ikke penger fra kontoen din, slik som du gjør med et debetkort, men du handler kreditt. Det har ikke samme goder som et kredittkort, for man må betale regningen hver måned. Det samme gjelder for Diners Club Privat, som er et betalingskort, der man betaler inn hele summen innen forfallsdato hver måned. Med Diners Club Privat kan man lage en avtale for å få utsatt betalingen, slik som med et kredittkort, og den avtalen heter Diners Club Finans.


Billig forsikring

Reise- og avbestillingsforsikring kan være praktisk å få gjennom kredittkortet, men husk å sjekke kortets nettside for informasjon om vilkårene. For de fleste kortene gjelder forsikringen først når du har betalt hele eller halvparten av reisekostnadene med kortet, og det gjelder hele tretten av kortene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks av kortene har verken reise- eller avbestillingsforsikring, og Kash Visa har reiseforsikring for noen av kortholderne, med det avhenger av hvilken bank de har i utgangspunktet.

Sjekk om kortet ditt har reise- og avbestillingsforsikring

Disse er best og verst

Vi har regnet ut alle gebyrene til sammen, gebyrene for uttak i utlandet, valutapåslaget for varekjøp i utlandet, årsprisen for kortet og prisen for effektiv rente, hvis man betaler etter antall rentefrie dager.


Vinneren av lavest gjennomsnittspris er Skandiabanken kredittkort, Skandiabanken sparer på en lav effektiv rente, kun valutapåslag ved uttak og varekjøp og ingen årsavgift. Landkreditt, på andreplass etter Skandiabanken, sparer på å ikke ta annet gebyr enn valutapåslag ved uttak og varekjøp i utlandet.


Taperne av høyest gjennomsnittspris er Eurocard Privat, Diners Club Finans og American Express Card. De taper spesielt på årsprisen sin, på 695, 645 og 650 kroner, for ellers er prisene for uttak og varekjøp ganske like de andre kortenes priser.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Her er hele listen, fra dyrest til billigst


Dette er prisen til sammen for alle gebyrer, pluss uttaket på 1.000 kroner og varekjøpet på 1.000 kroner.


De fem dyreste kortene

- Eurocard Privat, 3,139,50 kroner


- Diners Club Finans, 3.190 kroner


- American Express Card, 3.120 kroner


- Storebrand Mastercard Black, 2.838 kroner


- DnB NOR Mastercard, 2.709 kroner


De fem billigste kortene

- Skandiabanken Kredittkort, 2.408 kroner

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Landkreditt Visa Kredittkort, 2.425 kroner


- Ya Kredittkort, 2.426 kroner


- Kash Visa, 2.452 kroner


- Cresco Gold, 2.462,50 kroner


Prisene er en tankevekker, for selv de fem billigste har gebyrer for over fire hundre kroner. Når de gjelder de to dyreste, må man ta i betraktning at man bare betaler årsavgift en gang i året.


Shell Mastercard Citi er egentlig ikke sammenlignbar når det gjelder effektiv rente, fordi de bare oppgir nominell. Den effektive renta er høyere enn den nominelle, men varierer fra kunde til kunde, og det var umulig å få et entydig svar fra Shell Mastercard Citi omkring størrelsen på effektiv rente. Til tross for at deres pris blir regnet ut med nominell rente, er de allikevel ikke blant de fem billigste i prisundersøkelsen, men ligger på et mellomnivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Skjuler prisen

Flere kortselskap bør få en smekk når det gjelder opplysning av priser. Det er tungvint å finne ut hvilke priser som gjelder, og hvor mye tjenestene koster. Det er blant annet flere som oppgir nominell rente istedetfor effektiv rente. Flere av kortene hadde ikke gode nok prisopplysninger på hjemmesidene, så vi ringte kundeservice. De fleste kundeservicenumrene er 800 og 815-nummer, eller numre med fem siffer, altså dyre numre. Noen av kundekonsulentene ga oss motstridende opplysninger, og noen kunne ikke en gang svare på det vi lurte på.