Ekspert anbefaler folk til å binde renten

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Folks lån blir stadig større, og med de mange rentehoppene i bakhodet råder professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole folk til å binde renten uansett om de er rike eller fattige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske husholdninger har over 1.300 milliarder kroner i banklån. Av dette er bare 4,6 prosent bundet med fastrente, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Her i landet har det blitt dannet et bilde av at man enten må være dum eller fattig for å velge fastrente. Det stemmer ikke, sier Thore Johnsen, professor ved Norges Handelshøyskole, til Bergens Tidende.

– Norske husholdninger er mer velstående og mer solide enn tidligere. Men de er også mer belånte. Derfor anbefaler jeg både fattig og rik å binde renten, sier han.

Professoren mener det vil bli katastrofalt for mange husholdninger hvis renten fortsetter oppover mot 9-10 prosent.

Men studierektor Dag Jørgen Hveem ved BI mener at fastrente også kan innebære en risiko hvis man må ut av markedet for eksempel som følge av et samlivsbrudd.

– Hvis man blir nødt til å leie i stedet for å eie i en periode kan det bli dyrt å kjøpe seg ut av en fastrenteavtale, sier han.

Seks av sju banker Bergens Tidende har snakket med, melder om flatt eller fallende antall kunder som binder renten på lånet. Gjennomgangstonen er at binding var mer aktuelt i vinter da fastrenten fortsatt lå langt under den flytende. Det er nesten ingen gevinst å hente ved å binde renten nå, mener assisterende banksjef Bjørn Amundsen i Handelsbanken i Bergen. (©NTB)

Personvernpolicy