Fire av ti sliter med økt rente

<p>Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Scanpix </p>
Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Scanpix

Økt rente får skylda for at flere enn fire av ti nordmenn sliter med svekket økonomi, ifølge en fersk undersøkelse. Onsdag økte Norges Bank renta igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentetips
Hvis renta er i ferd med å vokse deg over hodet, er det noen enkle grep du kan forsøke for å lette situasjonen noe.
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 poengterer at du ikke nødvendigvis er nødt til passivt å henge med på rentegaloppen og håpe på det beste. Her er hans råd til deg som trenger litt større økonomisk albuerom:
* Gå igjennom forbruket ditt. Kan du unngå lange ferier og ovale storbyhelger?
* Det finnes som oftest flere prisklasser på et produkt; eksempelvis finnes det dyre og rimelige klær, på samme måte som det finnes rimelig og dyr mat.
* Hvis du sitter virkelig fast i gjeldsknipen, kan du ta en tur til banken og be om helt eller delvis avdragsfrihet i en periode.
* Skaff også ny takst på boligen din. Selv om det bare er noen år siden sist, kan det være mye å hente her. Med bedre sikkerhet for lånet, bør du også få lavere rente. (©NTB)

– Dette var nok en runde med renteskruen, som gjør at de som allerede sliter får det enda vanskeligere, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Aldri før har SpareBank 1 Gruppen opplevd at så mange har svart at renteøkningene har gitt dem dårligere økonomi. Det er i den siste renteundersøkelsen fra konsernet at 42 prosent av de spurte forteller at økonomien er blitt dårligere i løpet av renteøkningene de siste 12 månedene – mot 28 prosent for ett år siden

Særlig blant de med dårlig økonomi har renteøkningene svidd mest.

– Selv de som i utgangspunktet tjener godt merker at de nå har mindre å gå på enn før, sier Gundersen.

Rentemøte onsdag

Det knytter seg stor spenning til hvordan Norges Bank kommer til å håndtere rentepolitikken resten av året. Det siste året har Norges Bank satt opp renta seks ganger, med til sammen 1,50 prosentpoeng. Siden rentebunnen i mai for tre år siden, da styringsrenta lå på 1,75 prosent, er den blitt satt opp 16 ganger.

Etter onsdagens renteendring ligger styringsrenta på 5,75 prosent.

Illustrasjonsfoto: ScanpixIllustrasjonsfoto: Scanpix

De fleste økonomer som har uttalt seg i mediene den siste siden har så langt syntes enige om at folk kunne vente seg én renteøkning til før en foreløpig topp er nådd.

Nå er det kommet signaler fra sentralbanken at det ligger minst en ny renteøkning i lufta, kanskje to. Det kan gjøre hverdagen tøff for en stadig større gruppe mennesker.

Ferske tall

I den siste renteundersøkelsen, som er tatt opp i forrige uka blant 1.103 personer, svarer hver tredje, 33 prosent, at de har fått litt dårligere økonomi, mens 9 prosent av de spurte forteller om merkbart dårligere økonomi.

Halvparten, 50 prosent, svarte at de ikke har merket noe til renteøkningene hittil i år. Ifølge Gundersen er dette en kraftig nedgang fra tidligere undersøkelser. For ett år siden svarte 65 prosent det samme.

– Renteøkningene har kommet på toppen av økte priser på viktige varer som mat og bensin. Jeg er derfor ikke overrasket over at flere enn før ikke tåler nye renteøkninger, sier Gundersen.

Tåler ikke økt rente

I undersøkelsen kommer det fram at selv om folk flest fortsatt har vide nok rammer i privatøkonomien til å tåle høyere lånerente, er spillerommet mindre enn tidligere. 13 prosent av de spurte svarte at de ikke tåler flere renteøkninger. Det gjelder spesielt de med lav og midlere inntekt.

15 prosent mener de kan tåle en økning på 1 prosentpoeng, 21 prosent tåler 2 prosentpoengs økning i rentenivået, mens 12 prosent mener de skal klare å betjene gjelda si selv om renta stiger med ytterligere 3 prosentpoeng.

23 prosent tåler en rente som er mer enn 3 prosentpoeng høyere enn i dag.

– Vi ser allerede tegn på at folk er mer forsiktige enn før. Nybilsalget synker og folk er klart mer sparevillige, sier Gundersen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus