Husleieprisene til himmels

<p>Illustrasjonsfoto: DN.no</p>
Illustrasjonsfoto: DN.no

Det heter seg at utleieprisene stiger omvendt proposjonalt med temperaturen i boligmarkedet. I så fall ser det tøft ut for de som skal selge nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i dag, tirsdag, "leiemarkedsundersøkelsen, 2008".

Den viser at kostnadene ved å leie bolig fortsetter å øke.

Les også: Nå skal "alle" leie bolig

Utleieboom i hovedstaden

Aller mest stiger utleieprisene i Oslo med Bærum. I gjennomsnitt koster det nå 6.811 kroner måneden å leie en toroms leilighet her.

Det er en økning på hele 14,5 prosent i forhold til gjennomsnittsleien for tilsvarende bolig i 2007.

Etter Oslo og Bærum er det Akershus som er dyrest for leietakere, der snittleien for tomroms nå er oppe i 5.702 kroner måneden.

Roligere i resten av landet

På landsbasis er gjennomsnitt månedlig leie for en toroms utleiebolig på 4.569 kroner, mens en treroms utleiebolig ligger på 5.209 kroner, ifølge SSBs tall.

Leiemakerdsundersøkelsen dokumenterer at det fortsatt er i byene og større tettsteder at husleien er høyest, og der den også øker mest.

På landsbasis har økningen i gjennomsnittlig husleie vært forholdsvis moderat, med en stigning på henholdsvis 4,0 og 4,2 prosent for to- og treroms leiligheter.

Store venne-avslag

Det hører med til bildet at gjennomsnittsprisene ikke nødvendigvis gjenspeiler markedsprisen i det frie markedet. Også utleie til venner og familie er med i statistikken, og her gis det ofte betydelige rabatter.

I Oslo er for eksempel snittprisen per kvadratmeter over 50 prosent høyere i det frie markedet, sammenlignet med utleie til venner og familie.

Se snittprisene: Så mye koster leien der du bor

Personvernpolicy