Acta sukker tungt over siktelsene

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådgivningsselskapet Acta må regne med tap i penger og anseelse, mener omdømmeekspert Peggy S. Brønn. Styreleder Alfred Ydstebø medgir at innsidesaken er tung for selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er opplagt at denne saken og de negative medieoppslagene de siste dagene rammer selskapet. Acta er i en uheldig situasjon. Tillit betyr alt i denne bransjen, sier Brønn til NTB.

Hun mener norske småsparere nå kan komme til å velge Actas konkurrenter når de skal plassere pengene de har til overs.

– Man forventer en høy etisk standard av et selskap som Acta, og denne saken blir verre av at en person i ledelsen er involvert, sier Brønn, som til daglig er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

– Tungt

Gründer og styremedlem Fred Anton Ingebrigtsen i Acta Holding er blant de fem som mandag ble siktet for innsidehandel med Acta-aksjer for totalt 100 millioner kroner.

– Det er tungt for selskapet, men siktelsen har ingenting med driften å gjøre. Vi kan ikke gjøre annet enn å vise at vi gjør en god jobb for kundene, sier styreleder Alfred Ydstebø i Acta Holding til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse fra styret heter det at Ingebrigtsens konsulentavtale med Acta suspenderes og at han heller ikke vil delta på styremøter framover. Selv nekter Ingebrigtsen for enhver befatning med innsidehandel.

– Han fikk sjokk da han ble forelagt siktelsen av politiet. Han benekter å ha gitt innsideopplysninger til noen, sier Ingebrigtsens forsvarer, advokat Olav Braaten, til NTB.

En 38 år gammel mann som også er siktet i saken, sier til NRK at han handlet i god tro.

– Han erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer Odd Rune Torstrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjør heller ikke en 54 år gammel mann som ble pågrepet og siktet i Sør-Trøndelag mandag.

– Jeg håper og tror han vil bli løslatt etter avhør. Det er ikke grunnlag for varetektsfengsling slik jeg ser det, sier mannens forsvarer, advokat Christian Wiig, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Organisert gruppe

Til sammen er fire menn og en kvinne siktet i saken. Siktelsene omhandler brudd på verdipapirhandelloven og straffelovens paragraf 60a om organisert kriminalitet. Politiet mener de fem har operert som en «organisert kriminell gruppe», noe som har en strafferamme på elleve års fengsel.

En av de fem oppholder seg for tiden i utlandet, men har lovet å ta kontakt med politiet så snart han kommer til Norge, sier politiadvokat og påtaleansvarlig Gro Stangeland til NTB. Politiet har også tatt ut siktelse mot to selskaper og gjennomført ransaking på åtte ulike steder.

– Det er ikke mange andre saker i Norge av dette omfanget, sier Stangeland.

Det var på bakgrunn av en anmeldelse fra Kredittilsynet i februar at politiet innledet etterforskning. Seksjonssjef Eirik Bunæs i Kredittilsynet sier til NA24 at saken har vært gitt høy prioritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksjefall

Innsidesaken kommer på toppen av en artikkelserie Aftenposten innledet forrige uke, der flere pensjonister sto fram og angret på kjøp av kompliserte investeringsprodukter som Acta formidlet.

– Selv om siktelsen ikke er knyttet til Acta, ser vi jo at aksjekursen raser og at selskapet blir rammet av denne nyheten, sier informasjonsdirektør Rune Wangsmo i Acta til dn.no. Han bestrider at selskapet har gått over streken i forbindelse med salg av investeringsprodukter på eldresentre og viser til at Acta har mottatt støtteerklæringer fra fornøyde kunder.

– Men vi er selvfølgelig redd for at negativ omtale vil skade omdømmet vårt, sier Wangsmo.

Mandag falt Acta-aksjen som en stein på Oslo Børs. Ved stengetid var den ned 13,16 prosent. Verdien av selskapet er i løpet av den siste måneden blitt redusert med nesten 40 prosent. (©NTB)