Har oppdaget aksjenes magiske verden

<p> Foto: Colourbox.com</p>
 Foto: Colourbox.com

Nå har Skevik fått innsidehjelp av en aksjehandler og skal investere i et selskap som kan ha skutt gullfuglen. Kanskje har han endelig funnet nøkkelen til rikdom?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resymé: Denne uken har Kaare Skevik jr. mottatt mange mail fra lesere som gjerne vil hjelpe ham, både med aksjer, nettverk og andre prosjekter som kan gi klingende mynt i kassen. Og hvis aksjene slår til de nærmeste ukene, kan dette faktisk bli starten på et nytt eventyr. Også det helt i tråd med Kiyosakis teorier.

Takket være flere mails fra lesere som ønsker å hjelpe meg har jeg nærmest tatt et kvantesprang og kan gå de neste ukene lyst i møte. Og det er særlig én leser som har tent mitt håp og lyst opp min sti. Nemlig en aksjehandler som både har tipset meg og som i flere mail faktisk har gitt meg en viktig og lærerik innføring i det å handle med aksjer. For ikke bare anbefaler han meg en bestemt aksje som jeg bør kjøpe. Han har også vist meg hvordan han har analysert seg fram til nettopp denne aksjen og siden jeg tror at langt flere enn meg kan ha nytte av hans råd, vil jeg gjengi et redigert utdrag av mailen.

1. Ta aldri opp belåning på aksjer før du begynner å bli god, og leverer gode resultater over tid. Du kan ende opp med mye gjeld som du får problemer med å betjene. Og det vil ta lang tid før du har tromlet sammen nye penger å investere om du har gjort noe dumt, og har gått på et giganttap.

2. Ta aldri opp belåning i illikvide aksjer før du er bombesikker på hva du gjør. Og i hvert fall ikke før du har holdt på noen år. Ikke invester penger som du plutselig kan behøve i illikvide selskap. De pengene du investerer er de pengene du klarer deg uten i lang tid fremover.

3. Glem alt av blue-chips aksjer og aksjer som prises mye etter makroøkonomiske forhold som StatoilHydro, Yara, Norsk Hydro etc. Du vil ikke være i stand til å analysere disse selskapene bedre enn de analytikerne som følger selskapene. Da kan du likså godt kjøpe fondsandeler i Skagenfondene. Når du passerer 50 mill i forvaltningsformue kan du begynne å vurdere slike selskaper som en del av totalporteføljen, og geare aksjene maksimalt (bruk ALLTID stop-loss).

4. Sett deg inn i OTC listen og de minste aksjene på Oslo Børs og Oslo Axess. Dette er et omfattende arbeid, men det er her du finner de selskapene som er mest feilpriset. Meglerhusene følger ikke disse selskapene fordi verdien av selskapene er så små, og at det er relativt få aksjer (få prosent) i hvert selskap som blir omsatt.

5. Mange små selskaper er priset noenlunde "riktig". Andre er priset for høyt. Noen er priset for lavt, og innimellom kommer du over selskaper som er priset så lavt at man skulle tro de var priset etter pilkastmetoden, en fuktig kveld på byen. Det kan være en million ulike grunner til den lave prisingen. Spør ledelsen og ring de andre aksjonærene som du finner på aksjonærlisten.

6. Når det kommer positive nyheter og andre kjøper - da selger du. Ofte vil kursen gå litt tilbake i perioden etter slike gode nyheter, og du kan vurdere å kjøpe deg inn igjen.

7. Se etter følgende typer selskap:

- Selskap som har liten eller ingen inntekt, men relativt lite, eller ingen gjeld. Slike selskap bør/må stå foran et gjennombrudd i løpet av relativt kort tid.

- Selskap som er fullfinansiert (dvs ikke behøver flere emisjoner eller lån)

- Selskap med god ledelse. De behøver ikke være kjendisinvestorer, men de må levere god progresjon over tid.

- Selskap som ikke er avhenging av en god salgsorganisasjon for å tjene mye penger. (Det er ikke mange norske selskap som har, eller har hatt gode salgsorganisasjoner).

- Selskaper som jobber med råvarer. Dette er enkle selskap å analysere. De har ofte kun et produkt hvor du selv kan finne ut hva de kommer til å tjene, dersom de lykkes vel og merke.

8. Hold deg unna:

- Hitech-aksjer, små programvareselskap og selskap som jobber med elektronikk.

- Biotech aksjer. Disse selskapene tar lengst tid, og de må stadig hente nye penger, med synkende kurs som resultat. (Biotech Pharmacon er kanskje et unntak, men de er også priset deretter.)

9. Følg med på aksjeforum på nett. Når det skrives negativt om selskap er det gjerne et tegn på at det er noen som forsøker å få folk til å selge, slik at de selv får kjøpt billige aksjer.

10. Finn 3-4 selskaper du synes virker interessante, og lag deg en liste over ting du gjerne ville visst mer om. Sett opp minst 10 spørsmål. Så ringer du til ledelsen, gjerne adm. dir, eller investorkontakt om selskapet har en slik person. Si at du er ny, uerfaren og liten investor som synes selskapet virker interessant, og at du vurderer å kjøpe noen aksjer der. Sett deg inn i selskapet på forhånd.

Hva annet kan man si enn "bukke og takke"? Dette er nemlig råd som jeg gradvis vil følge og som jeg nærmest skal pugge for å lære mest mulig av. For læring om investeringer, økonomi og avkastning er jo en av hovedpilarene til min ledestjerne Robert T. Kiyosaki, og nå skal jeg kaste meg over mine første aksjer som min nye aksjerådgiver har anbefalt.

Min leser har nemlig gjort en grundig analyse av en bestemt aksje, inkludert selskapet og dets ledelse og deler av analysen vil jeg presentere i løpet av de neste ukene. Nå vil jeg gå inn i dette selskapet, og i første omgang kjøpe aksjer for ett til to tusen kroner, og så blir det spennende å se utviklingen de kommende ukene. Siden serien kan ha stor påvrikningskraft, vil jeg imidlertid avvente å nevne aksjen og selskapet ved navn. Ville jo vært for ille om jeg anbefaler noe som går rett vest, sånn litt nedenom og hjem.

Meningen er jo ikke at jeg skal villede dere lesere, tvert i mot. For litt av hensikten med serien er jo at jeg med mine gjøremål skal vise andre at man faktisk kan lykkes med egne prosjekter, og kanskje klarer jeg å lære andre å tenke alternativt og på den måten gi et lite bidrag i prosessen.

Jeg vurderer nå å slippe navnet på aksjen og selskapet neste uke, hvis det går den veien min kilde antyder, og altså ikke den veien høna sparker.

Uansett, nå går jeg definitivt spennende dager i møte. For i tillegg til å følge aksjeutviklingen, har jeg nytt på gang. Jeg har nemlig snakket med Erik Solheims personlige sekretær og ifølge henne kommer en saksbehandler til å kontakte meg en av de nærmeste dagene.

For Miljøverndepartementet har faktisk tatt vannprosjektet mitt seriøst og ifølge sekretæren har fagavdelingen gjort en faglig vurdering, og den venter jeg nå svært spent på. Uansett utfallet, synes det som om vann er min skjebne når det gjelder prosjekter som skal hjelpe meg på vei mot millionene. For såpass kan jeg si. Aksjen jeg skal satse på har med vann å gjøre og nå som jeg er i siget med både aksjer og vann, kan jeg greie det meste. Eller som Marvin Gaye og Tammi Terrell jo sang i 1967: "Ain´t No Mountain High Enough".

Hvis DU har lyst til å kjøpe boken «Jakten på millionene», kan du sende en mail med bestillingen hvor du skriver antall og adresse hvor boken/bøkene skal sendes. Da har du boken/bøkene innen cirka to uker. Pris er NOK 199,00 inklusive porto, giro følger vedlagt.

Her er mailadressen: millioner@abcnyheter.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus