Lover å rette opp skjevfordelingen, men ikke i år

Lover å rette opp skjevfordelingen, men ikke i år
Lover å rette opp skjevfordelingen, men ikke i år

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) lover at skjevfordelingen i helseforetakene skal rettes opp, men det vil ikke komme ekstrabevilgninger på 2008-budsjettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråden understreker at det vil skje ved hjelp av økte bevilgninger, ikke ved at man tar penger fra Helse Sørøst.

– Forslaget til bevilgninger vil komme i statsbudsjettet for 2009, sier Brustad.

Opposisjonen på Stortinget mener at pengene burde ha kommet allerede i revidert statsbudsjett i år.

781 millioner

Bakgrunnen for regjeringens bevilgning er beregninger fra Magnussen-utvalget som i januar avga en rapport om fordelingen av inntektene mellom de regionale helseforetakene. Konklusjonen er at det er en skjevfordeling der Helse Sørøst får 781 millioner kroner på bekostning av de andre helseforetakene.

– Målet er likeverdige helsetjenester i hele landet. Regjeringen vil gå gjennom utvalgets innstilling og de høringsuttalelsene som er kommet inn, og på det grunnlaget ta endelig stilling til skjevfordelingen mellom de regionale helseforetakene. Etter det vil regjeringen foreslå å rette på skjevfordeling som kan dokumenteres mellom foretakene, sier Brustad.

Hun slår likevel fast at det ikke skal gå ut over Helse Sørøst, og sier at dette helseforetaket er i en krevende situasjon med mange store oppgaver foran seg.

Mer enn 781 millioner

Ni fylkesordførere gikk for kort tid siden ut med et opprop som krever at regjeringen retter opp den geografiske skjevfordelingen av helsekronene.

Fylkesordfører Tore Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag er tilfreds med klargjøringen fra statsråden.

– Det som er viktig, er at hele skjevfordelingen rettes opp. Hvis den skal rettes opp uten at det tas penger fra Helse Sør-Øst, er det nødvendig med mer enn 781 millioner kroner. Det reelle beløpet for å rette skjevfordelingen er 1,5 milliarder kroner, sier Sandvik til NTB.

Han sier videre at det ikke har vært noe krav fra helseregionene at pengene skulle komme på bordet i revidert statsbudsjett for 2008.

– Det viktigste for helseforetakene er at de nå kan forberede seg på at skjevfordelingen rettes opp i statsbudsjettet for 2009. Vi har akseptert den prosessen som gjør at pengene ikke kommer før neste år, sier Sandvik.

Ingen detaljer

Statsråden ønsker ikke å ikke gå inn i enkeltheter, men sier at Magnussen-utvalget vil være grunnlaget, sammen med de høringsuttalelsene som er kommet inn.

– Så kommer vi med vårt forslag i statsbudsjettet for 2009. Hvordan det vil bli, er for tidlig å si noe om i dag, sier Brustad.

Magnussen-utvalget konkluderte med at det var en skjevfordeling på 781 millioner kroner til fordel for Helse Sørøst. For at det skulle ha blitt en rettferdig fordeling i år, uten ekstrabevilgninger, skulle de 781 millionene fordelt seg med 246 millioner kroner til Helse Vest, 324 millioner kroner til Helse Midt-Norge og 211 millioner kroner til Helse Nord.

Inntil videre må helseforetakene imidlertid forholde seg til det budsjettet som ble vedtatt for 2008. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus